Πλούτωνας (αστρονομικά στοιχεία, μυθολογία, συμβολισμοί)

07/06/2018

Η ατομική βόμβα του χάρτη σου, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή....

Μην σε ξεγελά ούτε το μέγεθος, ούτε η απόσταση του. Ο πλανήτης της έντασης, της εμμονής και της μεταμόρφωσης είναι η ατομική βόμβα του χάρτη σου, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή....

Αστρονομικά Δεδομένα
Απόσταση από τον Ήλιο: από 4,4 έως 7,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα
Μάζα: 2% της μάζας της Γης
Διάμετρος: 2300 χιλιόμετρα (μικρότερη και από τη διάμετρο της Σελήνης!)
Επιφάνεια: 3,3% της γήινης επιφάνειας
Βαρύτητα επιφάνειας (στον ισημερινό): 6% της γήινης βαρύτητας
Θερμοκρασία: -230οC

Ο θεωρούμενος πλέον «πλανήτης-νάνος», ανακαλύφθηκε το 1930 από τον αστρονόμο Clyde W. Tombaugh, ερευνητή του αστεροσκοπείου Lowell στην Αριζόνα. Το όνομα Πλούτωνας, το οφείλει σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι από την Οξφόρδη, που ενδιαφερόταν ιδιαίτερα τόσο για την αστρονομία, όσο και για την κλασσική μυθολογία. Σε μία από τις συζητήσεις με τον παππού της, ο οποίος εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Venetia Burney πρότεινε το όνομα του αρχαιοελληνικού θεού, θεωρώντας ότι ταιριάζει στον σκοτεινό, παγωμένο και μακρινό πλανήτη.

Η ανακάλυψη του Πλούτωνα συνδέεται με επιστημονικές έρευνες που είχαν ως κύριο στόχο τη μελέτη των αναταράξεων στην τροχιά του Ουρανού. Η ανακάλυψη του Ποσειδώνα το 1846 εξήγησε ως σε ένα βαθμό τις ιδιαιτερότητες στην τροχιά του Ουρανού. Καθώς όμως οι αστρονόμοι συνέχιζαν τις παρατηρήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανώς άλλο ένα ουράνιο σώμα που επηρεάζει την τροχιά του.

Το ενδιαφέρον των αστρονόμων ήταν μεγάλο και έτσι ο Αμερικανός αστρονόμος Percival Lowell άρχισε να ψάχνει για το μυστηριώδες ουράνιο σώμα που ήταν υπεύθυνο για αυτές, το οποίο ονόμασε αρχικά Πλανήτη X. Χρησιμοποιώντας στοιχειώδη μέσα (άλλωστε η έρευνά του ξεκινάει το 1905), ο Lowell δεν καταφέρνει να εντοπίσει τον πλανήτη αυτό. Παρ' όλ' αυτά, με τη βοήθεια μαθηματικών υπολογισμών, καταλήγει στα παρακάτω πολύτιμα συμπεράσματα:

Δήλωσε ότι ο πλανήτης θα είναι μικρός. Πράγματι η διάμετρος του Πλούτωνα υπολογίζεται στα 3600 μίλια. Υπολόγισε ότι θα έκανε μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε περίοδο 282 χρόνων. Η περίοδος περιφοράς του Πλούτωνα είναι 242 χρόνια. Προέβλεψε ότι ο Πλανήτης Χ θα βρισκόταν σε απόσταση περίπου 4 δισεκατομμυρίων μιλίων από τον Ήλιο. Το νούμερο είναι ακριβές για τον Πλούτωνα.

Ο Lowell απεβίωσε το 1916, η μελέτη του όμως συνεχίστηκε από τον Clyde Tombaugh, ο οποίος στις 18 Φεβρουαρίου του 1930, αντικρίζει τελικά το νέο πλανήτη. Η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα αποτελείται από άζωτο, μονοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, ενώ έχει τρεις δορυφόρους: το Χάροντα (Charon) και τους δύο μικρότερους σε μέγεθος, Νυξ (Nix) και Ύδρα (Hydra).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη της τροχιάς του Πλούτωνα, η οποία θεωρείται από τους αστρονόμους χαοτική. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ελλειπτική τροχιά, η οποία φαινομενικά διασταυρώνεται με την τροχιά του Ποσειδώνα, χωρίς πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ τους. Η θέση του Πλούτωνα χαρακτηρίζεται απρόβλεπτη μέσα στην τροχιά, με την έννοια ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο των 10-20 εκατομμυρίων χρόνων, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους πλανήτες. Η τροχιά του είναι τόσο ακανόνιστη, που η διέλευσή του από ένα ζώδιο μπορεί να διαρκέσει από 14 μέχρι 32 χρόνια.

Ο αποχαρακτηρισμός του Πλούτωνα

Το 2006, στο πλαίσιο συνεδρίου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) στην Πράγα, ο Πλούτωνας υποβαθμίστηκε σε πλανήτη-νάνο (dwarf planet). Σύμφωνα με το πόρισμα της IAU, απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό ενός σώματος ως πλανήτη, είναι ο τελευταίος να είναι βαρυτικά κυρίαρχος: δηλαδή, να μην υπάρχουν γύρω του άλλα ουράνια σώματα ανάλογου μεγέθους. Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας έχουν παρόμοιο μέγεθος, γεγονός που οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό.

Για μία μεγάλη μερίδα των ειδικών, η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν απαραίτητη, καθώς είναι συνεπής ως προς τα σύγχρονα επιστημονικά συμπεράσματα. Παρ' όλ' αυτά, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να διαφωνεί με την αναθεώρηση τόσο για πολιτισμικούς, εμπορικούς, όσο και για συναισθηματικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια συζήτηση σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του Πλούτωνα υπήρξε ιδιαίτερα έντονη.

Σε ότι αφορά την αστρολογία πρέπει να τονίσουμε ότι ο υποβιβασμός του Πλούτωνα σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες δεν επηρεάζει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Steven Forrest (The Mountain Astrologer, 134, Aug/Sept 2007): « Ο υποβιβασμός του Πλούτωνα σε πλανήτη νάνο έχει αναστατώσει πολλούς από εμάς.

Δεν θα έπρεπε. Εμείς που ασχολούμαστε με την Αστρολογία συνεχίζουμε να αποκαλούμε τον Ήλιο και τη Σελήνη πλανήτες εδώ και αιώνες. Με άλλα λόγια, παραδοσιακά έχουμε έναν πιο χαλαρό όρο για την λέξη πλανήτης σε σχέση με τους Αστρονόμους. Η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι ο Πλούτωνας λειτουργεί στην αστρολογία - γνωρίζουμε επομένως ότι είναι πλανήτης για εμάς και πραγματικά δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός για να τον ονομάζουμε έτσι.»

Συμβολισμοί και Μυθολογία του Πλούτωνα

Το σύμβολο του Πλούτωνα, αν και έχει αρκετά μοντέρνα προέλευση, οι μυστικές αρχές που αντιπροσωπεύει όμως, είναι αρχαιότατες. Σε αυτό το σύμβολο, παρατηρούμε ότι το Ημικύκλιο της Ψυχής βρίσκεται πάνω από το σταυρό της Ύλης, ενώ ακόμη πιο πάνω βρίσκεται ο Κύκλος του Πνεύματος.

Θεωρείται ότι πρόκειται για μία συμβολική απεικόνιση του κύκλου της γέννησης, της σωματικής γήρανσης, της φθοράς, αλλά και της πνευματικής εξέλιξης. Άλλωστε ο Πλούτωνας είναι γνωστός ως «πλανήτης της αναγέννησης». Ενώ μια πιο απλοϊκή ερμηνεία είναι πως το Πνεύμα μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στην Ύλη διαμέσου της Ψυχής.

Ως φορέας της εκμηδένισης, ο Πλούτωνας πάντα συνδεόταν με το θάνατο και ό, τι οι διάφοροι πολιτισμοί ονομάζουν κόλαση ή Κάτω Κόσμο. Για πολλούς, ο θάνατος θεωρείται μία πραγματικότητα που προκαλεί φόβο κι αυτό διότι συμβολίζει το τέλος και το άγνωστο. Με μία ευρύτερη έννοια, ο θάνατος ταυτίζεται με την υπέρβαση, τη διαδικασία του να αφήνεις πίσω ένα κατώτερο επίπεδο συνείδησης, προκειμένου να υιοθετήσεις ένα ανώτερο. Είναι η εγκατάλειψη μιας συμπαγούς μορφής ενέργειας, προκειμένου να απελευθερωθεί η πιο αέρινη, η πιο αιθέρια μορφή της. Με άλλα λόγια ο Πλούτωνας συνδέεται με την πτυχή εκείνη της μετά θάνατον ζωής που αφορά στην κάθαρση. Δρα ως ο αναμορφωτής, ο λυτρωτής.

Στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την έννοια του θανάτου με απλούς όρους, οι διάφορες αρχαίες και νεότερες θρησκείες και παραδόσεις έδωσαν όνομα σε αυτό ακριβώς το στάδιο του εξαγνισμού της ψυχής. Αντιμετωπίζουν τον Πλούτωνα ως θεότητα και ανάλογα με την εκάστοτε κουλτούρα, του δίνουν συγκεκριμένη μορφή.

Για τους Εβραίους, το βασίλειό του ονομαζόταν Abaddon (καταστροφή) και Sheol (σπήλαιο). Για τους Βαβυλώνιους, ήταν το Aralu, ενώ για τους Αιγύπτιους το Amenti (το βασίλειο του ασυνείδητου). Για τους ινδουϊστές, το Kamaloki (το μέρος όπου εξαντλούνται οι επιθυμίες) και για τους σκανδιναβικούς λαούς, το βασίλειό του ονομαζόταν Hel.

Ως άρχοντας του δικού του κράτους, ο Πλούτωνας (Shiva, Yama, Mantus, Dis, Orcus, Satan, Osiris, Άδης κλπ) είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Οι Έλληνες όμως, έχουν και μία άλλη οπτική όσον αφορά στη φύση του Πλούτωνα, η οποία αποκαλύπτει μία ακόμα πιο περιεκτική άποψη για τη σύνδεση ζωής και θανάτου. Στην ελληνική μυθολογία, ο Πλούτωνας είναι και θεός του πλούτου και των κρυμμένων θησαυρών.

Το έθιμο των Ελλήνων να αποθηκεύουν τους σπόρους σε μεγάλα πήλινα δοχεία τα οποία έθαβαν στο έδαφος, προκειμένου αυτοί να χρησιμοποιηθούν για τις καλλιέργειες της επόμενης χρονιάς, συνδέεται στενά με τον Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας συμβολίζει τη δυνατότητα για ζωή που βρίσκεται ενσωματωμένη στο σπόρο. Ο σπόρος περιμένει να φυτευτεί στο έδαφος και να ανθίσει. Με τον ίδιο τρόπο, η ψυχή περιμένει στο καθαρτήριο, μέχρι να αναδυθεί και πάλι στη Γη με ανθρώπινη μορφή.

Ο μυθικός αρχαιοελληνικός θεός Άδης (ή Πλούτων), περιγράφεται από το Σοφοκλή ως πλούσιος, καθώς ελέγχει το υπέδαφος, ενώ ταυτόχρονα είναι αυστηρός, δε συνηθίζει να δέχεται δωρεές και είναι υπερβολικά δίκαιος. Παρά το γεγονός ότι, προκαλεί τον τρόμο στους ζωντανούς και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του, η υπόστασή του δεν παύει να εξυπηρετεί την ανάγκη «εκπροσώπησης» της φθοράς, της κρίσης αλλά και της δικαιοσύνης, στη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αν και η ονομασία του Πλούτωνα παραπέμπει άμεσα στον Άδη, ένας ακόμα μύθος που συνδέεται στενά με τις αστρολογικές ποιότητες που αποδίδονται στον πλανήτη και κυρίως με τη διαδικασία της αναγέννησης μετά το θάνατο, είναι αυτός της αντίστοιχης αιγυπτιακής θεότητας του Κάτω Κόσμου, του Όσιρι.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Πλούταρχου, το ταξίδι του Όσιρι από τη ζωή στο θάνατο και την αναγέννηση, ξεκινάει όταν ο αδερφός του Σεθ, αποφασίζει να τον ξεγελάσει και να τον κλείσει μέσα σε ένα κουτί το οποίο ο ίδιος σφραγίζει και το πετάει στον ποταμό Νείλο. Η σύζυγος του Όσιρι, Ίσιδα, ψάχνει απεγνωσμένα το σύντροφό της, τον οποίο τελικά βρίσκει νεκρό μέσα στο φέρετρο που είναι σφηνωμένο στον κορμό ενός δέντρου.

Χρησιμοποιώντας ένα ξόρκι, τον επαναφέρει στη ζωή, προκειμένου να μείνει έγκυος και να αποκτήσει το παιδί του. Πράγματι η Ίσιδα μένει έγκυος και ο Όσιρις πεθαίνει πάλι αμέσως μετά τη σύλληψη του παιδιού. Η Ίσιδα κρύβει το νεκρό σώμα του άντρα της στην έρημο και μερικούς μήνες μετά, γεννάει το γιο τους Ώρο.

Σε μία από τις εξορμήσεις του στην έρημο, ο Σεθ βρίσκει το σώμα του Όσιρι και οργισμένος το τεμαχίζει και διασκορπίζει τα μέλη του σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ίσιδα για μία ακόμη φορά, με επιμονή συγκεντρώνει τα μέλη του Όσιρι, προκειμένου να τα θάψει. Οι Θεοί εντυπωσιασμένοι από την αφοσίωσή της, αποφασίζουν να χαρίσουν στον Όσιρι τη ζωή και την αθανασία, ανακηρύσσοντάς τον Θεό του Κάτω Κόσμου.

Η ιστορία του Όσιρι είναι ενδεικτική της αλυσίδας που συνδέει τη ζωή με το θάνατο, το θάνατο με την αναγέννηση και την αναγέννηση με την αιωνιότητα. Ένα σύνολο σκοτεινών αισθημάτων (οργή, επιθετικότητα, προδοσία του αδερφού), θέτει σε κίνηση τον κύκλο της απώλειας και του θανάτου. Η ζωή αναδημιουργείται όχι απαραίτητα με ξόρκια, αλλά χάρη στη σχεδόν «μαγική» δύναμη του πάθους, της επιμονής και της αφοσίωσης.

Ένα ακόμα από τα σύμβολα του Όσιρι, είναι και το μυθικό πουλί «φοίνικας», που στη μεν αιγυπτιακή μυθολογία απεικονίζεται ως «bennu» (είδος ερωδιού), ενώ στην ελληνική αναφέρεται ως «φοίνιξ». Στο πλαίσιο και των δύο παραδόσεων, το πουλί μόλις διαισθάνεται το θάνατό του, ανάβει φωτιά και καίγεται σε αυτή για να αναγεννηθεί στη συνέχεια μέσα από τη στάχτη του.

Ειδικά στα ελληνικά, η ετυμολογία της λέξης «φοĩνιξ» μας οδηγεί στο βαθύ κόκκινο, πορφυρό χρώμα. Ο κύκλος της καταστροφής και της αναγέννησης είναι το μάθημα του Πλούτωνα και συμβολικά αυτός ο κύκλος είναι που σηματοδοτεί η απρόβλεπτη τροχιά του Πλούτωνα γύρω από το ζωδιακό. Ο Πλούτωνας μπορεί να είναι σκοτεινός, αλλά δεν απαραίτητα είναι μαύρος.

Βασικά αστρολογικά χαρακτηριστικά και συμβολισμοί

Η αστρολογία είναι μια συμβολική γλώσσα και κάθε πλανήτης συνδέεται με συγκεκριμένα αντικείμενα, χρώματα, μέρη του σώματος κοκ. Παρακάτω αναφέρονται τα σημαντικότερα από αυτά, που σχετίζονται με τον Πλούτωνα:

Μέταλλα και Ορυκτά: Σίδηρος, νεφρίτης, κεραμικά, σμάλτο, βήρυλλος, πλουτώνιο
Χρώματα: Σκούρο κόκκινο & πιθανή κυριαρχία σε χρώματα που δεν μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι.
Ημέρα της Εβδομάδας: δεν του αποδίδεται μέρα της εβδομάδας
Ανατομία Σώματος και Φυσιολογία: Μεταβολικές διαδικασίες, αναπαραγωγικό σύστημα και γεννητικά όργανα.
Φυτά: Γεράνι, ροδόδεντρο, θαμνώδη, ακανθώδη δέντρα, νάρκισσος & φυτά που προήλθαν από γενετικές μεταλλαγές που έχουν προκληθεί από ραδιενέργεια.
Επαγγέλματα: Ιδιωτικοί ντετέκτιβ, ερευνητές, θεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, επιχειρηματίες, χρηματιστές, & επαγγέλματα που σχετίζονται με εργασία κάτω από την επιφάνεια της Γης (ορυχεία, σπήλαια, υπόγειος σιδηρόδρομος). Επίσης μυστικές οργανώσεις, κατάσκοποι, τρομοκράτες.

Όπως προαναφέρθηκε ο Πλούτωνας έχει μια εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά που καθιστά την κίνηση του γύρω από τον Ήλιο μυστηριώδη και απρόβλεπτη σε βάθος χρόνου. Καθότι είναι ο τελευταίος γνωστός σε εμάς πλανήτης (ή πλανητοειδής αστρονομικά) σηματοδοτεί τα σύνορα του πλανητικού συστήματος και συμβολικά τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης.

Χρόνος παραμονής σε κάθε ζώδιο: Από 14 έως και 32 χρόνια σε κάθε ζώδιο.
Ανάδρομη πορεία: Κάθε χρόνο ανάδρομος για ένα χρονικό διάστημα 5 μηνών περίπου.

Έννοιες - Κλειδιά: (1) Η δεξαμενή ενέργειας που έχουμε όλοι μέσα σε λανθάνουσα κατάσταση και ανασύρεται σε περιόδους κρίσης. (2) Ο Πλούτωνας συμβολίζει την ανάγκη για επιβίωση και μοιάζει κατά μια έννοια με τον Άρη. Όμως ως συλλογικός πλανήτης συμβολίζει την ανάγκη για επιβίωση όλης του ανθρώπινου είδους, ακόμη και αν αυτό βαίνει εις βάρος της ατομικότητας. (3) Η θέση του Πλούτωνα στο χάρτη δείχνει την περιοχή της ζωής που θα βιώσουμε πολλούς ψυχολογικούς θανάτους και αναγεννήσεις ώστε να εξαγνιστούμε από ψυχολογικά φορτία. (4) Η θέση του Πλούτωνα στο χάρτη συνδέεται πάντα με το σεξ σαν βαθύτερη ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων.

Στάδιο ατομικής εξέλιξης: Η περίοδος μετά το θάνατο αλλά και πριν τη γέννηση.
Κυβερνήτης/ Κυριαρχία: Σκορπιός
Αδυναμία: Ταύρος

Οι συμβολισμοί του Πλούτωνα στο ωροσκόπιο

Η ανακάλυψη και οι αστρολογικές της προεκτάσεις: Η ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930, έρχεται σε μία ιδιαίτερη παγκόσμια συγκυρία. Το κλίμα της εποχής είναι βαρύ καθώς έχει προηγηθεί το κραχ του 1929 στις ΗΠΑ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, η ανακάλυψη συμπίπτει με την άνοδο και την εξάπλωση ολοκληρωτικών συστημάτων διακυβέρνησης όπως ο φασισμός και ο σταλινισμός.

Την ίδια εποχή όμως, αναπτύσσεται η ψυχανάλυση και κυριαρχούν πρωτότυπα καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως ο σουρεαλισμός και ο κυβισμός. Ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί, είναι η θέση του σουρεαλιστή ποιητή Paul Éluard, ο οποίος σε συνέντευξη του το 1936, χαρακτηρίζει την ηθική της εποχής, ως «μία ηθική που για να διατηρήσει την επιβολή και το κύρος της, δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο από το να φτιάχνει τράπεζες, στρατόπεδα, φυλακές, εκκλησίες και μπορντέλα».

Δε θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε ότι η παραπάνω φράση, περιγράφει με ακρίβεια και τις βασικές ποιότητες που αποδίδονται αστρολογικά στον Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας μαζί με τον Άρη, κυβερνούν το ζώδιο του Σκορπιού και τον 8ο οίκο. Είναι ο πλανήτης που παραδοσιακά συνδέεται με το σεξ, το θάνατο και την αναγέννηση, όπως επίσης και με τον πλούτο, τους φόρους, τους συνεταιρισμούς αλλά και την έννοια της επιβολής.

Για την πλουτώνια επιρροή υπάρχουν δύο λέξεις - κλειδιά: βάθος και αλλαγή. Ως προς το βάθος, ο Πλούτωνας συνδέεται με τις υπόγειες και «εν κρυπτώ» διαδικασίες και ευνοεί τον εσωτερισμό, το μυστικισμό αλλά και τη διεισδυτική έρευνα. Όσο για την έννοια της αλλαγής, υπό τη δική του επίδραση, δεν έχει το χαρακτήρα της ανατροπής, όπως συμβαίνει π.χ. με τον Ουρανό.

Οι συνθήκες αναμορφώνονται με ριζικές τομές, αργά και πολλές φορές με επώδυνο τρόπο. Ο Πλούτωνας τελικά, εξωθεί τα πράγματα να έρθουν στο φως. Αποκαλύπτει ιδεολογίες, συμπλέγματα, νευρώσεις και δραστηριότητες που παρέμεναν κρυμμένες ή απωθημένες για μεγάλο διάστημα στο υποσυνείδητο ενός ανθρώπου, ενός έθνους ή και σε όλη την ανθρωπότητα.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, η διαδικασία της δομικής αλλαγής μέσα από την καταστροφή του παλιού, προϋποθέτει αντοχή και δύναμη, δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται και στο ζώδιο του Σκορπιού. Η επιρροή του Πλούτωνα περιλαμβάνει βαθιά συναισθήματα, πάθος, μαγνητισμό αλλά και ακλόνητη αφοσίωση και ενεργή προσήλωση σε άτομα, πράγματα ή καταστάσεις. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, η έντονη επιθυμία και το ισχυρό κίνητρο για έλεγχο και εξουσία, μπορεί να οδηγήσουν σε κτητικότητα, ζηλοφθονία, εμμονή, εκδικητικότητα, τάσεις χειραγώγησης και προκλητικότητα.

Συμπερασματικά, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι επόμενο να υπάρχει πολλές φορές ένας οριακός χαρακτήρας στην εκδήλωση των ποιοτήτων του συγκεκριμένου πλανήτη, αφού η ίδια η σύνδεση της ζωής και του θανάτου με την οποία είναι συμβολικά «επιφορτισμένος», αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για το νου, όσο και για το σώμα.

Σχέση Πλούτωνα - Άρη: Ο Πλούτωνας, κατά μία έννοια, αποτελεί την υψηλότερη έκφραση της ενέργειας του Άρη ή όπως λέμε αστρολογικά υψηλότερη οκτάβα του Άρη. Αν δεχτούμε ότι ο Άρης έχει ως σκοπό να καταστρέψει τις παλιές μορφές έτσι ώστε πιο εξελιγμένες πτυχές του χαρακτήρα ενός ανθρώπου να έρθουν στην επιφάνεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Άρης κατά μία έννοια ανοίγει το δρόμο για την επίδραση του Πλούτωνα.

Ο Άρης σπάει τη μορφή, αλλά ο Πλούτωνας αλλάζει την εσωτερική δομή. Ο Άρης είναι το συναισθηματικό και επιθετικό κίνητρο για τον πόλεμο, αλλά ο Πλούτωνας είναι η ατομική βόμβα, είναι η επίθεση που αλλάζει για πάντα τον ρου των γεγονότων. Ο Άρης είναι η επιθυμία της ψυχής να γεννηθεί ξανά σε ένα σώμα, ο Πλούτωνας είναι η σύλληψη.

Ο Άρης εκδηλώνει την ενέργειά του μέσα από απότομα, πολλές φορές βίαια ξεσπάσματα και σύντομα εκτονώνεται. Η ενέργεια του Πλούτωνα από την άλλη πλευρά, μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από μία εκρηκτική πράξη αλλά η εμφανής αυτή κορύφωση, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας μυστικής και μακράς σε διάρκεια, προετοιμασίας.

Ο Πλούτωνας στο γενέθλιο χάρτη: Στην προσωπική σφαίρα, ο Πλούτωνας προκαλεί το άτομο να σπάσει εκείνα τα ψυχολογικά δεσμά που το εμποδίζουν στην προσωπική του ανάπτυξη. Πολύ συχνά, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέσα από αμετάκλητες ενέργειες, όπως το σπάσιμο του ψυχικού ομφάλιου λώρου, που συνδέει το άτομο με τους γονείς του. Ο Πλούτωνας σε συνδυασμό με το Δία, μπορεί επίσης να φέρει και αλλαγή θρησκεύματος ή πνευματική φώτιση.

Ο οίκος στο γενέθλιο χάρτη που συναντάμε τον Πλούτωνα είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ερμηνεία του και για τα μαθήματα που έχουμε να πάρουμε από αυτόν. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, είναι βέβαιο πως στα θέματα του οίκου που συναντάμε τον Πλούτωνα θα πονέσουμε, θα περάσουμε κρίσεις.

Ο Πλούτωνας μας καλεί να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κρίσεις, όχι σαν στίγματα ή σαν γεγονότα και καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά σαν μέρη μια μεγαλύτερης διαδικασίας που οδηγεί στην αναγέννηση και την ανανέωση. Ακολούθως πρέπει να μάθουμε ότι δεν μπορούμε να κατακτήσουμε ή να μεταμορφώσουμε κάτι που αποστρεφόμαστε, αρνούμαστε ή καταπιέζουμε. Γιατί πραγματικά στα θέματα του οίκου που συναντούμε τον Πλούτωνα θα νιώσουμε δυσάρεστα το λιγότερο και η άμυνα μας θα είναι πάντα η άρνηση και η καταπίεση.

Στον οίκο που βρίσκεται ο Πλούτωνας πρέπει τελικά να θυσιάσουμε κάτι που για εμάς φαντάζει σημαντικό, κάτι που δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε. Το μεγαλύτερο μάθημα του Πλούτωνα έρχεται ακριβώς τη στιγμή που εγκαταλείπουμε αυτό το πολύτιμο κάτι. Γιατί τότε ανακαλύπτουμε πως έχουμε τη δύναμη μέσα μας να αντέξουμε, να ζήσουμε και να προχωρήσουμε χωρίς αυτό.