Αδυναμία

 Ένας πλανήτης θεωρούμε πως βρίσκεται σε αδυναμία όταν βρίσκεται στο απέναντι ζώδιο από εκείνο του κυβερνήτη του. Όταν για παράδειγμα η Σελήνη βρίσκεται στον Αιγόκερω και άρα απέναντι από τον Καρκίνο τον οποίο κυβερνά λέμε πως είναι σε αδυναμία. Ένας πλανήτης σε αδυναμία δυσκολεύεται να εκφράσει τα έμφυτα χαρακτηριστικά του καθώς η ενέργειά του είναι κατά κάποιο τρόπο σε καταστολή - νιώθει έξω από τα νερά του.

Οι Αδυναμίες των πλανητών:

Ήλιος στον Υδροχόο

Σελήνη στον Αιγόκερω

Ερμής στον Τοξότη και τους Ιχθύες

Αφροδίτη στον Κριό και τον Σκορπιό

Άρης στον Ταύρο και τον Ζυγό

Δίας στους Διδύμους και την Παρθένο

Κρόνος στον Καρκίνο και τον Λέοντα

Ουρανός στον Λέοντα

Ποσειδώνας στην Παρθένο

Πλούτωνας στον Ταύρο

Αέρας

 Το στοιχείο του Αέρα συνδέεται με τις λειτουργίες της σκέψης, της επικοινωνίας και της εκλογίκευσης. Στην σειρά των στοιχείων έρχεται τρίτο μετά την Φωτιά και την Γη. Στο στάδιο της Φωτιάς έχουμε το όραμα για κάτι, στο στάδιο της Γης το πραγματοποιούμε, του δίνουμε υπόσταση σε αυτό τον κόσμο και στο στάδιο του Αέρα το κοινοποιούμε στους ομοίους μας και παρατηρούμε τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή μας.

Τα ζώδια που ανήκουν στο στοιχείο του Αέρα είναι οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος. Βασικά αιτήματα όλων των ζωδίων αυτού του στοιχείου είναι η επικοινωνία με τους άλλους, γι’ αυτό και οι κοινωνικές σχέσεις τους είναι απαραίτητες. Συνήθως έχουν πλούσιες επικοινωνιακές αρετές και κρατούν αποστάσεις από τις καταστάσεις γιατί τους είναι απαραίτητο να έχουν προοπτική σε κάθε ζήτημα που τους αφορά. Πιστεύουν στις ιδέες της αντικειμενικότητας και της δικαιοσύνης.

Αέρινος

Έτσι χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει έμφαση πλανητών σε ζώδια του Αέρα ή τουλάχιστον δύο από τα τρία στοιχεία Ήλιος, Σελήνη ή Ωροσκόπος σε αυτά τα ζώδια. Οι Αέρινοι τύποι εκφράζουν σε μεγάλη έκταση τα χαρακτηριστικά του στοιχείου του Αέρα.

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως είναι το δέκατο ζώδιο του ζωδιακού και η έναρξη του συμπίπτει χρονικά με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Στο ζώδιο του Αιγόκερω ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 22/12 έως και 19/1 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Παρορμητικό
Στοιχείο: Γη
Κυβερνήτης πλανήτης: Κρόνος
Αδυναμία: Σελήνη
Έξαρση: Άρης
Πτώση: Δίας
Οίκος που σχετίζεται: 10ος

Ακμή

Η ακμή ενός οίκου ονομάζουμε το όριο μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου οίκου. Παραδείγματος χάρη η γραμμή που χωρίζει τον δεύτερο από τον τρίτο οίκο δείχνει τον τρίτο οίκο. Το ζώδιο που βρίσκεται στην ακμή του οίκου (1ου, 2ου, 3ου, 4ου κοκ) δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιος το συγκεκριμένο τομέα της ζωής. Παράδειγμα: Αν έχεις Ζυγό στην ακμή ενός οίκου σου διαθέτεις μερικές από τα ζυγίσια χαρακτηριστικά στα θέματα με τα οποία σχετίζεται ο οίκος.

Ο όρος «γεννημένος στην ακμή» επίσης αναφέρεται σε κάποιον που γεννήθηκε είτε στην τελευταία μοίρα ενός ζωδίου είτε στην πρώτη ενός άλλου. Παράδειγμα: Όταν ο Ήλιος κάποιου βρίσκεται στην τελευταία μοίρα του Κριού, ή στην πρώτη του Ταύρου λέμε ότι γεννήθηκε «σε ακμή». Οι γεννημένοι στην 1η ή στην 29η μοίρα αποτελούν τους χαρακτηριστικότερους τύπους των ζωδίων που ανήκουν αυτές οι μοίρες. Δηλαδή κάποιος γεννημένος στην 29η μοίρα του Κριού είναι χαρακτηριστικός Κριός όπως και χαρακτηριστικός Ταύρος αυτός που γεννήθηκε στην 1η μοίρα.

Σημείωση: Πολλές φορές υπάρχουν πλανήτες στο χάρτη που βρίσκονται σχεδόν στο τέλος ενός οίκου. Αν η απόσταση από την θέση που βρίσκεται ο πλανήτης μέχρι την ακμή του επόμενου οίκου είναι γύρω στις 3ο μοίρες τότε ο πλανήτης παίρνει τις κύριες ιδιότητές του από τον επόμενο οίκο χωρίς να χάνει χαρακτηριστικά του οίκου που βρίσκεται. Όταν όμως ένας πλανήτης όπως ο Ήλιος βρίσκεται στον 12ο οίκο θα υπολογίσουμε ότι δίνει τα χαρακτηριστικά του και στον ωροσκόπο (ή 1ο οίκο) έστω κι αν απέχει από την ακμή του ωροσκόπου ακόμα και 10ο.

Αμοιβαία υποδοχή

Αυτό συμβαίνει όταν δύο πλανήτες βρίσκονται ο ένας στον κυβερνών ζώδιο του άλλου. Για παράδειγμα από το 2003 μέχρι το 2010, ο Ποσειδώνας, κυβερνήτης των Ιχθύων θα βρίσκεται στον Υδροχόο, ο οποίος κυβερνάται από τον Ουρανό και ο Ουρανός θα βρίσκεται στους Ιχθύς που κυβερνώνται από τον Ποσειδώνα.

Ανάδρομος

Ο όρος αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος πλανητικής κίνησης. Η ανάδρομη κίνηση συμβαίνει αρκετές φορές στη διάρκεια του έτους στις τροχιές των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος - πλην του Ήλιου και της Σελήνης. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, που διαρκούν μερικές εβδομάδες για τους εσωτερικούς πλανήτες (Ερμή και Αφροδίτη) και μερικούς μήνες κάθε φορά για τους εξωτερικούς πλανήτες (από τον Άρη ως τον Πλούτωνα), οι πλανήτες φαίνονται να κινούνται προς τα πίσω. Η ανάδρομη κίνηση είναι φαινομενική (κανείς πλανήτης δεν αλλάζει τροχιά κυριολεκτικά) και προκύπτει εξαιτίας της διαφορετικής ταχύτητας περιφοράς γύρω από τον Ήλιο που έχουν οι πλανήτες.

Ανατέλλον σημείο

Ανατέλλον Σημείο (ή Ascending Degree στα αγγλικά) είναι η μοίρα του ζωδίου που βρίσκεται στη ακμή του πρώτου οίκου, το οποίο ονομάζουμε και ωροσκόπο. Το Ανατέλλον Σημείο προσδιορίζεται από την ακριβή ώρα γεννήσεως και τον τόπο γεννήσεως.

Αναχαίτιση

Όταν χρησιμοποιούμε το σύστημα οικοθεσίας Placidus, εξαιτίας της κλίσης του άξονα της Γης και του σχήματος της που δεν είναι τέλεια σφαίρα, υπάρχει συχνά μια ποικιλία στο μέγεθος των οίκων όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε βόρεια ή νότια από τον ισημερινό. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο μερικά ζώδια περιέχονται ολόκληρα μέσα σε ένα οίκο, δηλαδή κάποια ζώδια δεν εμφανίζονται σε καμία ακμή. Αναφερόμαστε σε αυτό το φαινόμενο ως αναχαίτιση.
Σε γεωγραφικά μήκη περισσότερα των 50 μοιρών νότια ή βόρεια, δύο ή και περισσότερα ζώδια μπορεί να αναχαιτίζονται σε έναν οίκο ή μπορεί να υπάρχουν δύο ζευγάρια οίκων με αναχαιτισμένα ζώδια. Μια αναχαίτιση μεγαλώνει τον οίκο και κάνει σύνθετες τις υποθέσεις εκείνου του οίκου λόγω των επί πλέον ζωδίων που εμπεριέχονται. Ο χαρακτηρισμός ενός οίκου που περιέχει ένα αναχαιτισμένο ζώδιο μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκος.

Μερικές παρατηρήσεις:

- ο άξονας των οίκων που περιέχουν αναχαιτισμένα ζώδια είναι ο πιο ενεργοποιημένος άξονας του ωροσκοπίου και πάντα είναι οι μεγαλύτεροι οίκοι εφόσον περιέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μοιρών από ακμή σε ακμή.

- άτομα με πλανήτη που περιέχεται μέσα σε αναχαιτισμένο ζώδιο μπορεί να αισθάνονται τις ενέργειες που συμβολίζει αυτός ο πλανήτης ξένες, ή οι ίδιοι να επιδεικνύουν τεράστια αυτοσυγκράτηση σε αυτές τις ενέργειες ή να υπολειτουργούν.

- ο πλανήτης που περιέχεται μέσα σε αναχαιτισμένο ζώδιο δεν παραμένει ανενεργός για πάντα. Η δύναμή του αργά και σταδιακά ενεργοποιείται μέχρι του σημείου να λειτουργεί παντελώς ελεύθερος (συνυπολογίζοντας πάντα και τις όψεις που κάνει με άλλους πλανήτες)

- αν ο Ήλιος, η Σελήνη, ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου ή ο κυβερνήτης του αναχαιτισμένου ζωδίου είναι επίσης αναχαιτισμένοι, υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έκφρασή τους.

- αν δεν υπάρχουν καθόλου πλανήτες σε αναχαιτισμένα ζώδια τότε ο ίδιος ο οίκος χρειάζεται προσοχή.

Ανοχή

Ο όρος αναφέρεται στο εύρος σε αριθμό μοιρών που μια όψη θεωρείται έγκυρη. Για παράδειγμα οι όψεις του Ήλιου με άλλους πλανήτες έχουν ανοχή 10 μοίρες. Αυτό σημαίνει πως ένας πλανήτης για κάνει όψη με τον Ήλιο αρκεί να βρίσκεται 10 μοίρες πριν ή 10 μοίρες μετά την μοίρα που βρίσκεται ο Ήλιος.
Εκτός από τον Ήλιο και η Σελήνη και ο Ωροσκόπος έχουν ανοχή 10 μοιρών στις όψεις τους. Οι υπόλοιποι πλανήτες έχουν ανοχή 8 μοιρών.
Οι κύριες όψεις μεταξύ δύο πλανητών (δηλαδή η σύνοδος, η αντίθεση, το τετράγωνο, το τρίγωνο και το εξάγωνο) έχουν επίσης ανοχή 8 μοιρών, εκτός και αν πρόκειται για τα Φώτα που όπως είπαμε η ανοχή αυξάνεται στις 10 μοίρες.

Αντίθεση

Όψη που δημιουργείται μεταξύ δύο πλανητών που απέχουν 180 μοίρες μεταξύ τους. Η ανοχή αυτής της όψης είναι 8 μοίρες. Αυτή είναι μία όψη που μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή καθώς δύο αντίθετες ενέργειες παράγουν ανάγκες και επιθυμίες που έρχονται σε σύγκρουση. Τα αντικριστά ζώδια όμως μπορούν να είναι και συμβατά καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργούν με τις κοινές αρχές της ποιότητα τους - παρόρμηση, μεταβλητότητα, σταθερότητα. Σε μια αρμονική έκφραση η αντίθεση χαρίζει αλληλοσυμπλήρωση και αλληλοεκπλήρωση. Αντίθεση σχηματίζουν οι πλανήτες που βρίσκονται σε αντίθετα ζώδια.

Αντίθετα ζώδια

Το αντίθετο ενός ζωδίου είναι πάντα αυτό που απέχει έξι ζώδια απόσταση από αυτό. Για παράδειγμα έξι ζώδια μετά τον Λέοντα συναντούμε το αντίθετο του, που είναι το ζώδιο του Υδροχόου.
Τα ζευγάρια των αντίθετων ζωδίων είναι:
Κριός - Ζυγός
Ταύρος - Σκορπιός
Δίδυμοι - Τοξότης
Καρκίνος - Αιγόκερως
Λέων - Υδροχόος
Παρθένος - Ιχθύες
Τα απέναντι ζώδια έχουν πολλά κοινά. Ο στόχος του ενός είναι η σκιά του άλλου. Παράδειγμα: Οι Λέοντες είναι εγωκεντρικοί, αλλά πάντα στο βάθος αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Παθαίνουν κρίση αυτοπεποίθησης και αναρωτιούνται αν τελικά η ύπαρξη τους σημαίνει κάτι για τους γύρω τους ή αν προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο (χαρακτηριστικά Υδροχόου). Οι Υδροχόοι αντίθετα ενδιαφέρονται πολύ για το κοινωνικό σύνολο, αλλά στο βάθος έχουν ένα θέμα με την ηγεσία (που είναι χαρακτηριστικό του Λέοντα). Θέλουν να ηγηθούν και να βγουν μπροστά, αλλά ντρέπονται, σκέπτονται ότι δεν είναι σωστό, μήπως τους περάσουν για φαντασμένους κλπ.

Άξονας Δεσμών

Είναι η νοητή ευθεία γραμμή που συνδέει τον Βόρειο και το Νότιο Δεσμό. Η θέση του Άξονα των Δεσμών κατά ζώδιο και οίκο δείχνει την γενική κατεύθυνση που οφείλει να υιοθετήσει ένα άτομο στην ζωή προκειμένου να εξελιχθεί πνευματικά.

Άξονες

Οι 12 οίκοι και τα 12 ζώδια του ωροσκοπίου χωρίζονται σε 6 επιμέρους άξονες που αποτελούνται από τα ζεύγη των αντίθετων κάθε φορά περιοχών μελέτης. Μάλιστα οι άξονες των οίκων συνδέονται με συγκεκριμένους άξονες ζωδίων:

- Άξονας Κριού / Ζυγού και Άξονας 1ου / 7ου οίκου:
Είναι οι άξονας των σχέσεων. Αυτονομία (Κριός, 1ος οίκος) εναντίον Συμβιβασμού (Ζυγός, 7ος οίκος), Εγώ και ο Άλλος, Προσωπική Δράση εναντίον Συνεργασίας.

- Άξονας Ταύρου / Σκορπιού και Άξονας 2ου / 8ου οίκου:
Είναι ο άξονας των συναλλαγών: Τα δικά μου (Ταύρος, 2ος οίκος) και τα Δικά μας (Σκορπιός, 8ος οίκος), Αυτοεκτίμηση εναντίον Εκτίμησης του άλλου, Στήριξη στον εαυτό μου εναντίον Εξάρτησης από τον Άλλο.

- Άξονας Διδύμων / Τοξότη και Άξονας 3ου / 9ου οίκου:
Είναι ο άξονας της εξερεύνησης: Μαθαίνω (Δίδυμος, 3ος οίκος) και Διδάσκω (Τοξότης, 9ος οίκος), Λογική εναντίον Πίστης, Πληροφορία εναντίον Νοήματος

- Άξονα Καρκίνου / Αιγόκερω και Άξονας 4ου / 10ου οίκου:
Είναι ο άξονας της ασφάλειας: Σπίτι, οικογένεια (Καρκίνος, 4ος οίκος) και Κόσμος, κοινωνία (Αιγόκερως, 10ος οίκος), Ιδιωτική ζωή εναντίον Κοινωνικής ζωής, Ανήκειν εναντίον αυτοϋποστήριξης, Εμπειρία του Πατέρα εναντίον Εμπειρία της Μητέρας

- Άξονας Λέοντα / Υδροχόου και Άξονας 5ου / 11ου οίκου:
Είναι ο άξονας της ταυτότητας: Εγώ (Λέων, 5ος οίκος) και το κοινωνικό σύνολο (Υδροχόος, 11ος οίκος), Προσωπική έκφραση εναντίον Συλλογικών αιτημάτων, Εγωισμός εναντίον Αλτρουισμού.

- Άξονας Παρθένου / Ιχθύων και Άξονας 6ου / 12ου οίκου:
Είναι ο άξονας της προσφοράς: Τάξη (Παρθένος, 6ος οίκος) εναντίον Χάους (Ιχθύες, 12ος οίκος), Υπηρεσία εναντίον Αυτοθυσίας, Δομή εναντίον Περιεχομένου, η ανυπαρξία του Παραδείσου εναντίον της Λαχτάρας για τον Παράδεισο.

Απομονωμένος πλανήτης

Έτσι ονομάζεται ένας πλανήτης ο οποίος δεν σχηματίζει όψεις με κανέναν άλλο πλανήτη του χάρτη. Ένας τέτοιος πλανήτης πρέπει να αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη προσοχή στην ανάλυση ενός χάρτη γιατί η έκφραση μπορεί να είναι ασυνείδητη από το άτομο ή να μην νιώθει οικίες τις ψυχολογικές ροπές που εκφράζει ο συγκεκριμένος πλανήτης. Οι απομονωμένοι πλανήτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις διελεύσεις που δέχονται από άλλους πλανήτες και σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε σημαντικά γεγονότα.

Άρης

Είναι ο πρώτος πλανήτης έξω από την τροχιά της Γης. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με αυτήν και η επιφάνεια του έχει έντονο κόκκινο χρώμα, για αυτό το λόγο και ονομάζεται ο Κόκκινος Πλανήτης.

Αρχές που συμβολίζει: Επιθυμία, πόθος, θέληση για δράση, πρωτοβουλία, σωματική ενέργεια, ενστικτώδης παρόρμηση, κίνητρο για κατάκτηση και επιβολή.

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Η παρόρμηση για επιβολή και επιθετικότητα, παρόρμηση για sex, παρόρμηση για αποφασιστική δράση

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη να εκπληρώσω τις επιθυμίες μου, η ανάγκη για σωματική και σεξουαλική έξαψη

Θετική Έκφραση: Θάρρος, πρωτοβουλία, η συνειδητή κατεύθυνση της θέλησης προς θεμιτούς στόχους

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Ανυπομονησία, σκοπιμότητα, βία, αλόγιστη χρήση σωματικής δύναμης, απειλές, κατάληψη από φόβους, αδράνεια

Ζώδια που κυβερνά: Κριός και Σκορπιός (παραδοσιακός κυβερνήτης)

Οίκος που συνδέεται: 1ος (Ωροσκόπος)

Αρσενικά ζώδια

Έτσι χαρακτηρίζονται τα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) και του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος). Λέγονται και θετικά ζώδια ή animus ποιότητες (σε αντιπαράθεση με τα θηλυκά ή anima ή αρνητικά ζώδια, που είναι τα ζώδια της Γης και του Νερού). Σε προσωπικό επίπεδο ένα θετικό/αρσενικό Ηλιακό ζώδιο δείχνει την παρουσία μιας ισχυρής πατρικής εικόνας (ή τονίζουν την αρσενική πλευρά). Κάποιος που έχει γεννηθεί σε ένα από αυτά τα ζώδια, στην ευαίσθητη ηλικία μεταξύ 0-3 ετών, αντιμετωπίζει τον Πατέρα ως τον κυρίαρχο γονέα. Αντιλαμβάνεται δηλαδή τον Πατέρα ως το γονέα που τον επηρεάζει περισσότερο με αποτέλεσμα να αντιγράφει τη συμπεριφορά του.
Ο Καρλ Γιούνγκ υποστήριζε ότι ένας Άντρας είναι βασικά 60% αρσενικός και 40% θηλυκός. Η γυναικεία πλευρά ενός άντρα καλείται anima. Αντίστοιχα μια Γυναίκα είναι 60% θηλυκή και 40% αρσενική. Η αντρική πλευρά μιας γυναίκας ονομάζεται animus. Πολλά έχουν γραφεί για τους ορισμούς του animus και της anima και στο πως μπορεί να παρατηρηθούν στην προσωπικότητα. Αυτή η σύλληψη έχει περάσει στην αστρολογία με τον αστρολογικό όρο της πολικότητας (polarity).

Αστρολογική γενιά

Με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονται γενιές ατόμων που γεννήθηκαν όταν οι εξωτερικοί πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας, ή Πλούτωνας) βρισκόντουσαν σε ένα συγκεκριμένο ζώδιο. Παράδειγμα: Οι γεννημένοι μεταξύ 1956-1972 έχουν το Πλούτωνα στο ζώδιο της Παρθένου. Έτσι αποκαλούνται η γενιά του Πλούτωνα στην Παρθένο.

Αστρολογική εποχή

Εξαιτίας του φαινομένου της μετάπτωσης των Ισημεριών, στην Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου) δεν ανατέλλει πια στον ορίζοντα ο αστερισμός του Κριού (όπως όταν επινοήθηκε η Αστρολογία) αλλά ο αστερισμός των Ιχθύων. Ο αστερισμός που ανατέλλει στην Εαρινή Ισημερία ορίζει ολόκληρες εποχές της τάξης των 2000 χρόνων, που τις ονομάζουμε αστρολογικές εποχές.
Αυτή την περίοδο διανύουμε λοιπόν την εποχή των Ιχθύων ενώ σε περίπου 200 χρόνια θα έχουμε εισέλθει στην εποχή του Υδροχόου, καθώς ο αστερισμός του Υδροχόου θα είναι αυτός που θα ανατέλλει στην Εαρινή Ισημερία.

Αστρολογική εφημερίδα

Η αστρολογική εφημερίδα παρέχει πληροφορίες για τη καθημερινή κίνηση των πλανητών του ηλιακού συστήματος και είναι το βασικό εργαλείο για τον υπολογισμό των αστρολογικών χαρτών. Σε μια αστρολογική εφημερίδα αναγράφεται κάθε μέρα σε ποιο ζώδιο και σε ποιες μοίρες αυτού βρίσκεται κάθε πλανήτης.

Αστρολογική υπογενιά

Μέσα σε μια συγκεκριμένη αστρολογική γενιά υπάρχουν συχνά ομάδες γεννημένες με δύο ή τρεις εξωτερικούς πλανήτες που κάνουν όψεις μεταξύ τους. Παράδειγμα πολλοί που ανήκουν στη γενιά με το Πλούτωνα στη Παρθένο έχουν επίσης και τον Ουρανό στην Παρθένο, με τους δύο πλανήτες να βρίσκονται σε σύνοδο. Αυτοί αποτελούν επιπρόσθετα και μια υπο- γενιά της γενιάς του Πλούτωνα στην Παρθένο.

Αφροδίτη

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και είναι ένα από το πιο φωτεινά ουράνια σώματα όπως παρατηρείται από την γη. Είναι συνήθως καλύτερα ορατή λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου (αυγερινός) ή λίγο πριν τη δύση του (πούλια).

Αρχές που συμβολίζει: Το γούστο, οι προτιμήσεις, οι αξίες, η ικανότητα του ατόμου να μοιράζεται, η κοινωνικότητα μέσω της προσφοράς του ενός ανθρώπου προς τον άλλο

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση για αγάπη και κοινωνικότητα, η παρόρμηση να εκφράσω τρυφερότητα, η παρόρμηση για απόλαυση

Ανάγκες που συμβολίζει: Η ανάγκη να νιώσω κοντά με κάποιον, η ανάγκη να νιώσω άνεση και αρμονία, η ανάγκη να προσφέρω ικανοποίηση ή/και ηδονή

Θετική Έκφραση: Αγάπη, «δίνω στους άλλους και παίρνω σε αντάλλαγμα», ικανότητα του ατόμου να μοιράζεται, γενναιοδωρία

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Κατάχρηση, απληστία, πλεονεξία, υψηλές απαιτήσεις από τους άλλους, απώθηση της τρυφερότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ζώδια που κυβερνά: Ταύρος και Ζυγός

Οίκοι που συνδέεται: 2ος και 7ος

Βόρειος Δεσμός

 Οι Δεσμοί της Σελήνης είναι τα δύο αντιδιαμετρικά σημεία στα οποία η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη τέμνει την εκλειπτική, δηλαδή τη νοητή τροχιά του Ήλιου γύρω από τη Γη. Ο Βόρειος Δεσμός είναι το σημείο εκείνο που η τροχιά της Σελήνης ανατέλλει πάνω από το επίπεδο που ορίζει η εκλειπτική. Η θέση του Βόρειου Δεσμού στο χάρτη (κατά ζώδιο και οίκο) συμβολίζει την κατεύθυνση που αν κάποιος ακολουθεί, οδηγείται στην πνευματική ανάπτυξη.

Οι Δεσμοί της Σελήνης είναι σύμβολα που η Δυτική Αστρολογία έχει δανειστεί από την Ανατολή. Στην Ανατολική Αστρολογία, ο Βόρειος Δεσμός είναι καρμικό σημείο του χάρτη και συμβολίζει το κάρμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να δημιουργήσουμε σε αυτή τη ζωή.
Οι σχέσεις στις οποίες ο Βόρειος Δεσμός του ενός βρίσκεται σε σύνοδο με προσωπικούς πλανήτες του άλλου μέλους χαρακτηρίζονται ως «καρμικές σχέσεις», δηλαδή σχέσεις μέσα από τις οποίες το μέλος με το Βόρειο Δεσμό πρόκειται να πάρει σημαντικά μαθήματα ζωής.

Γενέθλιος χάρτης

Είναι ο αστρολογικός χάρτης που σχεδιάζεται για κάθε άτομο με βάση την ακριβή ημερομηνία, ώρα και τόπο γέννησης του. Ο γενέθλιος χάρτης είναι το θεμελιώδες εργαλείο της αστρολογίας για την ερμηνεία και επεξήγηση της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Γη

 Το στοιχείο της Γης συνδέεται με τις λειτουργίες της πρακτικότητας, του ρεαλισμού και της ασφάλειας. Στη σειρά των στοιχείων έρχεται δεύτερο μετά τη Φωτιά. Στο στάδιο της Γης προσπαθούμε να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμα, το στόχο ή την επινόηση που είχαμε στο στάδιο Φωτιάς. Σε αυτό το στάδιο εμπλεκόμαστε για πρώτη φορά με τον υλικό κόσμο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους περιορισμούς που επιβάλει η υλική σφαίρα.

Τα ζώδια που ανήκουν στο στοιχείο της Γης είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως. Βασικά αιτήματα όλων των ζωδίων αυτού του στοιχείου είναι η εμπλοκή στην υλική σφαίρα της ζωής μέσω της εργασίας. Έχουν ανάγκη να υποστηρίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους και γι’ αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής και υλική ασφάλειας στη ζωή τους. Επίσης έχουν ανάγκη να απολαμβάνουν τις αισθήσεις και το σώμα τους και γι’ αυτό συνδέονται με τον αισθησιασμό και τη σωματική ηδονή.

Γήινος

Έτσι χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει έμφαση πλανητών σε ζώδια της Γης ή τουλάχιστον δύο από τα τρία στοιχεία Ήλιος, Σελήνη ή Ωροσκόπος σε αυτά τα ζώδια. Οι Γήινοι τύποι εκφράζουν σε μεγάλη έκταση τα χαρακτηριστικά του στοιχείου της Γης.

Γιόντ

Πρόκειται για πλανητικό σχηματισμό στον οποίο συμμετέχουν τρεις πλανήτες. Οι δύο πλανήτες σχηματίζουν μεταξύ τους όψη εξαγώνου (αρμονική όψη) ενώ ο τρίτος πλανήτης σχηματίζει και με τους δυο προηγούμενους όψη χιαστί (δυσαρμονική όψη). Με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται ένα μεγάλο ισοσκελές τρίγωνο στο ωροσκόπιο με βάση τους δύο πλανήτες που σχηματίζουν εξάγωνο και κορυφή τον τρίτο πλανήτη που σχηματίζει τη χιαστί όψη με τους άλλους δυο. Αυτός ο πλανήτης ονομάζεται και εστιακός πλανήτης και είναι αυτός που δέχεται την μεγαλύτερη ένταση από τον σχηματισμό. Η όψη ονομάζεται εναλλακτικά και «Δάχτυλος της Μοίρας» ή «Δάχτυλος του Θεού».

Γωνιακός οίκος

Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται οι οίκοι που ορίζονται από τις βασικές γωνίες του ωροσκοπίου (Ωροσκόπος, Δύση, Μεσουράνημα και Ναδίρ). Γωνιακοί οίκοι είναι ο 1ος, ο 4ος, ο 7ος και ο 10ος οίκος του ωροσκοπίου. Θεωρούνται οι σημαντικότεροι οίκοι στην πορεία εξέλιξης της προσωπικότητας καθώς συμβολίζουν σφαίρες εμπειρίας που χαρακτηρίζονται από αυθόρμητη δράση του Εγώ.

Γωνιακός πλανήτης

Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζεται ένας πλανήτης του γενέθλιου ωροσκοπίου που βρίσκεται τοποθετημένος σε κάποιον από τους γωνιακούς οίκους (1ο, 4ο, 7ο και 10ο οίκο). Οι ενέργειες που συμβολίζονται από αυτούς τους πλανήτες είναι πολύ σημαντικές και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου.

Γωνίες

Έτσι αποκαλούνται σαν ομάδα οι πρωτεύοντες οίκοι, δηλαδή ο 1ος οίκος (ή Ωροσκόπος), ο 4ος οίκος (ή Ναδίρ), ο 7ος οίκος (ή Δύση) και ο 10ος οίκος (ή Μεσουράνημα). Θεωρούνται οι σημαντικότεροι οίκοι του χάρτη γιατί συμβολίζουν τον θεμελιώδη προσανατολισμό του ατόμου στη ζωή.
Οι γωνίες συμβολίζουν επίσης και τον Σταυρό της Ενσάρκωσης (ή το Σταυρό της Ύλης). Δείχνουν το χρόνο και τον τόπο. Είναι οι πύλες μέσα από τις οποίες ενσαρκωνόμαστε. Ο ζωδιακός κύκλος είναι το Όλον και ο σταυρός των γωνιών δίνει μορφή σε αυτό.

Δευτερεύουσες όψεις

Από αυτές οι κυριότερες είναι το μισό τετράγωνο, το μισό εξάγωνο και το ενάμιση τετράγωνο, ενώ υπάρχουν και το πεντάγωνο, το επτάγωνο, το εννιάγωνο και τα πολλαπλάσια τους. Το πρόβλημα με τις δευτερεύουσες όψεις είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρη η σημασία τους, γιατί στο παρελθόν δεν χρησιμοποιούνταν πολύ. Επίσης, είναι δύσκολο να καταταγούν σε "αρμονικές" ή "δύσκολες" ενώ κι όταν λαμβάνονται υπόψη, μπερδεύουν περισσότερο τα πράγματα γιατί έρχεται κανείς αντιμέτωπος με φαινομενικά αντιφατικές πληροφορίες. Πάντως για να έχει μια δευτερεύουσα όψη σημασία θα πρέπει να έχει μηδενική ανοχή, δηλαδή να είναι απόλυτης ακριβείας.

Διάδοχος

 Ο όρος αναφέρετε σε οίκους του ωροσκοπίου. Πιο συγκεκριμένα οι διάδοχοι οίκοι είναι 2ος, ο 5ος, ο 8ος και ο 11ος. Ονομάζονται διάδοχοι γιατί διαδέχονται τους Γωνιακούς ή Πρωτεύοντες οίκους του ωροσκοπίου. Στην πορεία εξέλιξης του Εγώ οι γωνιακοί οίκοι συμβολίζουν πάντα πεδία αυθόρμητης δράσης ενώ οι διάδοχοι οίκοι συμβολίζουν τη διαδικασία σταθεροποίησης της δράσης του προηγούμενου γωνιακού οίκου καθώς και τα αποτελέσματα αυτής.

Δίας

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και πέμπτος στη σειρά. Έχει εξ ολοκλήρου αέρια σύσταση και 63 φυσικούς δορυφόρους. Συγκαταλέγεται μαζί με τον Κρόνο, του Ουρανό και τον Ποσειδώνα στους γίγαντες αερίων του πλανητικού συστήματος.

Αρχές που συμβολίζει: Επέκταση, ευγένεια, λεπτότητα, χάρη, αισιοδοξία, πιστη.

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση για άνοδο σε ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης του εαυτού μου ή/και του κόσμου, παρόρμηση να συνδεθώ με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μου

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη για πίστη, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στη ζωή και τον εαυτό μου, ανάγκη να βελτιώσω τον εαυτό μου

Θετική Έκφραση: Πίστη ή/και εμπιστοσύνη σε μια ανώτερη δύναμη και σε ένα μεγάλο σχέδιο για την ζωή, αισιοδοξία, δεκτικότητα στην ανάγκη του εαυτού για βελτίωση, μη συμβιβασμός με τη στασιμότητα

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Υπερβολική αυτοπεποίθηση, τεμπελιά, διασπορά της ενέργειας, εγκατάλειψη της εργασίας σε τρίτους, ανευθυνότητα, πολλές υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται

Ζώδια που κυβερνά: Τοξότης και Ιχθύες (παραδοσιακός κυβερνήτης)

Οίκος που συνδέεται: 9ος

Δίδυμοι

Οι Δίδυμοι είναι το τρίτο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο των Διδύμων ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 21/5 έως και 21/6 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Μεταβλητό
Στοιχείο: Αέρας
Κυβερνήτης πλανήτης: Ερμής
Αδυναμία: Δίας
Οίκος που σχετίζεται: 3ος

Διέλευση

Η έννοια της διέλευσης αναφέρεται στη κίνηση των πλανητών και τη θέση τους στο ηλιακό σύστημα καθώς και στις θέσεις που παίρνουν μέσα στο χρόνο σε ένα γενέθλιο χάρτη. Οι διελεύσεις μπορούν να χαρτογραφηθούν με τη βοήθεια των αστρολογικών εφημερίδων που δίνουν πληροφορίες για την ημερησία θέση των πλανητών.
Η έννοια της διέλευσης έχει πολλαπλή χρήση στην αστρολογία. Από τη μια χρησιμοποιείται για να περιγράψει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής ενός πλανήτη σε ένα ζώδιο. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της διέλευσης του πλανήτη από το συγκεκριμένο ζώδιο και λέμε πχ «η διέλευση του Κρόνου από τον Ζυγό, η διέλευση του Ποσειδώνα από τους Ιχθύς».
Εκτεταμένη είναι η χρήση των διελεύσεων και στις διάφορες τεχνικές πρόβλεψης. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στις όψεις που κάνει ένας πλανήτης από την τρέχουσα θέση τους, με πλανήτες του γενέθλιου χάρτη ενός ατόμου και στα αποτελέσματα που πιθανόν θα έχει στη ζωή του. Για παράδειγμα, όταν ο Κρόνος βρίσκεται στις 19 μοίρες του Ζυγού και κάποιος έχει γεννηθεί με Σελήνη στις 19 μοίρες του Ζυγού, τη συγκεκριμένη περίοδο λέμε ότι «Ο Κρόνος κάνει διέλευση/διελαύνει/ περνά από την Σελήνη του, οπότε πιθανόν θα βιώνει έντονη ψυχολογική πίεση.»

Δυσαρμονική όψη

Όταν δύο πλανήτες έρχονται σε επαφή μέσω μίας γωνίας που θεωρείται δύσκολη τότε οι δύο πλανήτες θεωρείται ότι βρίσκονται σε δυσαρμονία - οι ενέργειές τους δεν συνδυάζονται θετικά. Η δυσαρμονία προκύπτει μέσα από την ένταση δύο ζωδίων ή δύο οίκων που εμπλέκονται στην δύσκολη όψη. Δύσκολες όψεις θεωρούνται το τετράγωνο, η αντίθεση και η χιαστή όψη (quincunx). Η σύνοδος μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής όψη σε περιπτώσεις που οι πλανήτες βρίσκονται σε δυσαρμονία μεταξύ τους.

Δύσκολη όψη

(Βλέπε επίσης και Δυσαρμονική ή Δυσμενής όψη)
Όταν δύο πλανήτες έρχονται σε επαφή μέσω μίας γωνίας που θεωρείται δύσκολη τότε οι δύο πλανήτες θεωρείται ότι βρίσκονται σε δυσαρμονία - οι ενέργειές τους δεν συνδυάζονται θετικά. Η δυσαρμονία προκύπτει μέσα από την ένταση δύο ζωδίων ή δύο οίκων που εμπλέκονται στην δύσκολη όψη. Δύσκολες όψεις θεωρούνται το τετράγωνο, η αντίθεση και η χιαστή όψη (quincunx). Η σύνοδος μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής όψη σε περιπτώσεις που οι πλανήτες βρίσκονται σε δυσαρμονία μεταξύ τους.

Δυσμενής όψη

(Βλέπε επίσης και Δυσαρμονική ή Δύσκολη όψη)
Όταν δύο πλανήτες έρχονται σε επαφή μέσω μίας γωνίας που θεωρείται δύσκολη τότε οι δύο πλανήτες θεωρείται ότι βρίσκονται σε δυσαρμονία - οι ενέργειές τους δεν συνδυάζονται θετικά. Η δυσαρμονία προκύπτει μέσα από την ένταση δύο ζωδίων ή δύο οίκων που εμπλέκονται στην δύσκολη όψη. Δύσκολες όψεις θεωρούνται το τετράγωνο, η αντίθεση και η χιαστή όψη (quincunx). Η σύνοδος μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής όψη σε περιπτώσεις που οι πλανήτες βρίσκονται σε δυσαρμονία μεταξύ τους.

Εκλειπτική

 Εκλειπτική ονομάζεται η φαινομενική τροχιά του Ήλιου στον Ουράνιο θόλο. Πάνω στην τροχιά αυτή βρίσκονται οι αστερισμοί των ζωδίων. Αφού η απόσταση Γης - Ήλιου είναι σταθερή και η τροχιά της Γης επίσης σταθερή, η εκλειπτική δεν αλλάζει ποτέ θέση στον Ουράνιο θόλο. Πάνω στην τροχιά της εκλειπτικής παρατηρούνται και οι υπόλοιποι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος.

Έκλειψη Ηλίου

 Είναι το αστρονομικό γεγονός κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη κρύβοντας το φως του Ήλιου. Κάθε χρονιά λαμβάνουν χώρα δύο εκλείψεις Ηλίου. Η Έκλειψη Ηλίου είναι ταυτόχρονα και Νέα Σελήνη.

Οι εκλείψεις Ηλίου πάντα συμβαίνουν σε μικρή απόσταση από τον άξονα των Δεσμών, δηλαδή κοντά στο Βόρειο ή το Νότιο Δεσμό. Οι εκλείψεις Ηλίου αστρολογικά χαρακτηρίζουν περιόδους αλλαγών και σημαντικών γεγονότων ενώ σε προσωπικό χάρτη οι εκλείψεις δημιουργούν την ορμή που μας χρειάζεται για να κινητοποιηθούμε, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ώστε να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο. Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε τις λάθος επιλογές αυξάνοντας την πιθανότητα προβλημάτων. Η επιρροή μιας έκλειψης Ηλίου διαρκεί σε χρόνια όσο και η διάρκεια σε λεπτά της έκλειψης Ήλιου.

Έκλειψη Σελήνης

Είναι το αστρονομικό γεγονός κατά το οποίο η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και την Σελήνη, ρίχνοντας στη Σελήνη τη σκιά της.
Μια Σεληνιακή έκλειψη μας αφυπνίζει σε γεγονότα που προηγουμένως διέφευγαν της προσοχής μας, που χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά υπόψη ώστε να συμπληρώσουμε το παζλ των σχέσεων με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή μας. Οι σεληνιακές εκλείψεις μας κινητοποιούν συναισθηματικά

Εξάγωνο

Η όψη που δημιουργείται όταν δύο σημεία έχουν 60 μοίρες απόσταση μεταξύ τους. Τα συμπληρωματικά ζώδια συνήθως δημιουργούν μεταξύ τους όψεις εξαγώνου (το νερό με τη γη και ο αέρας με τη φωτιά) ή διαφορετικά, τα κοντινά αρσενικά ή θηλυκά ζώδια μεταξύ τους. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε εξάγωνο τότε αλληλοσυμπληρώνονται ή ενισχύουν ο ένας την δράση του άλλου. Οι ελλείψεις του ενός καλύπτονται από τα δυνατά σημεία του άλλου.

Ο Κριός σχηματίζει εξάγωνο με τους Δίδυμους και τον Υδροχόο.

Ο Ταύρος σχηματίζει εξάγωνο με τους Ιχθύς και τον Καρκίνο.

Οι Δίδυμοι σχηματίζουν εξάγωνο με τον Κριό και τον Λέοντα.

Ο Καρκίνος σχηματίζει εξάγωνο με τον Ταύρο και την Παρθένο.

Ο Λέων σχηματίζει εξάγωνο με τους Διδύμους και τον Ζυγό.

Η Παρθένος σχηματίζει εξάγωνο με τον Καρκίνο και τον Σκορπιό.

Ο Ζυγός σχηματίζει εξάγωνο με τον Λέοντα και τον Τοξότη.

Ο Σκορπιός σχηματίζει εξάγωνο με την Παρθένο και τον Αιγόκερω.

Ο Τοξότης σχηματίζει εξάγωνο με τον Ζυγό και τον Υδροχόο.

Ο Αιγόκερως σχηματίζει εξάγωνο με τον Σκορπιό και τους Ιχθύες.

Ο Υδροχόος σχηματίζει εξάγωνο με τον Τοξότη και τον Κριό.

Οι Ιχθύες σχηματίζουν εξάγωνο με τον Αιγόκερω και τον Ταύρο.

Έξαρση

Στο παραδοσιακό σύστημα αξιολόγησης της ισχύος των πλανητών η έξαρση θεωρείται η ζωδιακή θέση στην οποία ο πλανήτης εκφράζεται με τη μεγαλύτερη ευκολία και δύναμη.
Οι εξάρσεις των πλανητών είναι:

Ο Ήλιος στον Κριό

Η Σελήνη στον Ταύρο

Ο Ερμής στον Υδροχόο

Η Αφροδίτη στους Ιχθύς

Ο Άρης στον Αιγόκερω

Ο Δίας στον Καρκίνο

Ο Κρόνος στον Ζυγό

Εξωκρόνιοι

Οι εξωτερικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Η κίνηση τους και άρα η διέλευση τους από τα ζώδια είναι τόσο αργή ώστε δημιουργούν τις λεγόμενες αστρολογικές γενιές. Στην αστρολογία ονομάζονται και Εξωκρόνιοι γιατί η τροχιά της βρίσκετε εξωτερικά της τροχιάς του Κρόνου, που είναι ο τελευταίος ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη πλανήτης.

Εξωτερικοί πλανήτες

Οι εξωτερικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Η κίνηση τους και άρα η διέλευση τους από τα ζώδια είναι τόσο αργή ώστε δημιουργούν τις λεγόμενες αστρολογικές γενιές. Στην αστρολογία ονομάζονται και Εξωκρόνιοι γιατί η τροχιά της βρίσκετε εξωτερικά της τροχιάς του Κρόνου, που είναι ο τελευταίος ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη πλανήτης.

Επιστροφή Δία

Η επιστροφή Δία λαμβάνει χώρα όταν ο Δίας ολοκληρώσει ένα πλήρη κύκλο στο ζωδιακό (χρειάζεται 12 χρόνια) μετά τη γέννηση μας και επιστρέφει στη γενέθλια θέση του. Συνεπώς έχουμε μια επιστροφή Δία ανά δωδεκαετία. Η χρονιές επιστροφής Δία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές γιατί σε αυτές τις περιόδους εμφανίζονται ευκαιρίες (είτε με τη μορφή γεγονότων είτε με τη μορφή σχέσεων) που πρόκειται να καθορίσουν την προσωπική μας εξέλιξη για την επόμενη δωδεκαετία.

Επιστροφή Κρόνου

Η επιστροφή Κρόνου λαμβάνει χώρα όταν ο Κρόνος ολοκληρώσει ένα πλήρη κύκλο στο ζωδιακό (χρειάζεται 28-30 χρόνια) μετά τη γέννηση μας και επιστρέφει στη γενέθλια θέση του. Οι περίοδοι της επιστροφής Κρόνου είναι 1) στα 28-30 μας η πρώτη και 2) στα 56-58 μας η δεύτερη. Οι επιστροφές θεωρούνται κομβικά σημεία στη ζωή μας και συμβολίζουν περιόδους ωριμότητας (ενηλικίωση στην πρώτη επιστροφή, πορεία προς το τελευταίο σκέλος της ζωής μας στη δεύτερη), ανάληψης ευθυνών (γάμος, πατρότητα, μητρότητα, επαγγελματική ανέλιξη) ή εκπλήρωσης σημαντικών κοινωνικών ρόλων μας (τα παιδιά μας παντρεύονται, απομακρύνονται από την εστία, συνταξιοδότηση κοκ).

Ερμής

Είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ο πρώτος πλανήτης που Ηλιακού συστήματος.

Αρχές που συμβολίζει: Επικοινωνία, η συνειδητή σκέψη (η λογική, η αιτιώδης σκέψη)
Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση να εκφράσω τις αντιλήψεις μου και την ευφυΐα μου μέσω του λόγου ή της επιδεξιότητας μου

Ανάγκες που συμβολίζει: Η ανάγκη να δημιουργήσω διασυνδέσεις με το περιβάλλον μου, η ανάγκη να μάθω και να διδάξω

Θετική Έκφραση: Ανεπτυγμένη λογική και ικανότητα διάκρισης και ταξινόμησης, ικανότητα για συμφωνία ή διαφωνία μέσω της αντικειμενικής κατανόησης των δεδομένων του περιβάλλοντος, καθαρή λεκτική έκφραση

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Ανηθικότητα, επικίνδυνοι πειραματισμοί,
ισχυρογνωμοσύνη και μονόπλευρη αντίληψη της επικοινωνίας, στρέβλωση απόψεων, νευρικότητα, σωματική ένταση, ασύστολα ψέματα

Ζώδια που κυβερνά: Δίδυμοι και Παρθένος

Οίκοι που συνδέεται: 3ος και 6ος

Εσωτερικοί πλανήτες

Έτσι ονομάζονται αστρολογικά οι πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη και Άρης. Οι πλανήτες αυτοί κινούνται πιο γρήγορα από τους κοινωνικούς και τους εξωτερικούς πλανήτες και θεωρείται πως είναι εκείνοι των οποίων οι θέσεις και οι όψεις καθορίζουν την ατομικότητα μας.

Ευεργέτες

(Βλέπε και Ευεργετικοί Πλανήτες)
Η Αφροδίτη και ο Δίας θεωρούνται παραδοσιακά ως ευεργετικοί πλανήτες από τους αστρολόγους. Αυτό σημαίνει ότι η συμβολική τους απεικόνιση διευκολύνει τη ροή της ζωής. Παρόλα αυτά και οι δύο μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις εάν χρησιμοποιηθούν επιπόλαια.

Ευεργετικοί πλανήτες

Η Αφροδίτη και ο Δίας θεωρούνται παραδοσιακά ως ευεργετικοί πλανήτες από τους αστρολόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβολικές λειτουργίες που αντιπροσωπεύουν διευκολύνουν τη ροή της ζωής. Παρόλα αυτά και οι δύο μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις εάν χρησιμοποιηθούν επιπόλαια

Ζενίθ

 Το Μεσουράνημα ή Ζενίθ ή ακμή του 10ου οίκου είναι το σημείο εκείνο που ορίζεται από την ακριβή ώρα και το ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος της γέννησης. Το σημείο αυτό βρίσκεται στην ακμή του 10ου οίκου μας και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε διελεύσεις πλανητών, οι οποίες πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν ριζικές αλλαγές στην καριέρα ή το στάτους του ατόμου. Το ζώδιο της ακμής, ο κυβερνήτης του καθώς και οι πλανήτες σε όψη με το Μεσουράνημα είναι ισχυροί δείκτες επαγγελματικού προσανατολισμού. 

Λέξεις κλειδιά αυτού του οίκου είναι: φιλοδοξίες, καριέρα, δημόσια εικόνα, κοινωνικό status. Δείχνει επίσης τη σχέση μας με το γονιό που διαμόρφωσε τη θεωρία μας γύρω από την κοινωνική μας δράση και καταξίωση (outer-link parent) και είναι πιθανότατα η μητέρα. Δείχνει με λίγα λόγια τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούμε να μας δει η κοινωνία.

Ζυγός

 Ο Ζυγός είναι το έβδομο ζώδιο του ζωδιακού και η έναρξη του συμπίπτει χρονικά με την Φθινοπωρινή ισημερία. Στο ζώδιο του Ζυγού ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 23/9 έως 23/10 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Παρορμητικό
Στοιχείο: Αέρας
Κυβερνήτης πλανήτης: Αφροδίτη
Αδυναμία: Άρης
Έξαρση: Κρόνος
Πτώση: Ήλιος
Οίκος που σχετίζεται: 7ος

Ηλιακή επιστροφή

 Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη γεγονότων που θα συμβούν από την ημέρα των φετινών γενεθλίων ενός ατόμου, μέχρι και τα επόμενα γενέθλια του. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζεται ο χάρτης των φετινών γενεθλίων ώστε ο Ήλιος να ταυτίζεται με τον γενέθλιο Ήλιο. Ο χάρτης αυτός, που ονομάζεται Χάρτης Ηλιακής επιστροφής, θα έχει συνήθως διαφορετικό ωροσκόπο από τον γενέθλιο ωροσκόπο και μια ιδιαίτερη κατανομή πλανητών. Στον χάρτη της Ηλιακής επιστροφής σημαντικός θεωρείται οποιοσδήποτε γωνιακός πλανήτης. Η Ηλιακή επιστροφή χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες τεχνικές πρόβλεψης όπως Δευτερεύουσες προόδους, Solar Arc προόδους κτλ.

Ηλιακό Ωροσκόπιο

 Πρόκειται για είδος ωροσκοπίου που χρησιμοποιούν οι αστρολόγοι στις ζωδιακές προβλέψεις (εβδομαδιαίες, μηνιαίες, ετήσιες). Σε αυτό το ωροσκόπιο το προς μελέτη ζώδιο τοποθετείται στον 1ο οίκο, το αμέσως επόμενο ζώδιο στον 2ο οίκο κοκ... Έτσι οι τρέχουσες πλανητικές θέσεις ερμηνεύονται με βάση αυτό το ωροσκόπιο και προκύπτουν οι προβλέψεις για το κάθε ζώδιο. Τονίζεται πως το Ηλιακό Ωροσκόπιο συνήθως δεν έχει καμία σχέση με τη γενέθλια οικοθεσία.

Ήλιος

 Ο Ήλιος είναι το κέντρο του Ηλιακού συστήματος και στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους αστέρι του γαλαξία μας. Στο πλανητικό του σύστημα ανήκει η Γη. Στην αστρολογική ορολογία αποκαλείται πλανήτης καθώς η αστρολογία χρησιμοποιεί γεωκεντρικό σύστημα αναφοράς και ο Ήλιος έχει μια φαινομενική τροχιά γύρω από την Γη όπως κάθε άλλος πλανήτης που παρατηρείται από την Γη.

Αρχές που συμβολίζει: Ζωτικότητα, αίσθηση ατομικότητας, δημιουργική ενέργεια, έκφραση του εσωτερικού εαυτού (self - image), θεμελιώδεις αξίες

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση του να «Είμαι», να «Ξεχωρίζω», να «Δημιουργώ»

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη να αναγνωριστώ και να εκφράσω τον εαυτό μου 
(την μοναδικότητα μου)

Θετική Έκφραση: Ακτινοβόληση του πνεύματος, μοναδικότητα του χαρακτήρα που 
εκπέμπεται προς τα έξω, προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Αλαζονεία, έπαρση, υπεροψία, ναρκισσισμός, εγωισμός, τυραννική προσωπικότητα, δυσκολία στην προσαρμογή

Ζώδιο που κυβερνά: Λέων

Οίκος που συνδέεται: 5ος

Θηλυκά ζώδια

 Έτσι χαρακτηρίζονται τα ζώδια της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) και του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες). Λέγονται και αρνητικά ζώδια ή anima ποιότητες (σε αντιπαράθεση με τα αρσενικά ή animus ή θετικά ζώδια, που είναι τα ζώδια της Φωτιάς και του Αέρα). Σε προσωπικό επίπεδο ένα αρνητικό/θηλυκό Ηλιακό ζώδιο δείχνει μια κυρίαρχη Μητρική ατμόσφαιρα. Το παιδί εισπράττει μια μεγάλη δόση από θηλυκές αρχές με τον πατέρα περισσότερο παθητικό, περισσότερο γήινο στις αντιδράσεις του και καθόλου εξουσιαστικό. Την εξουσία σε τέτοιες περιπτώσεις τη διαχειρίζεται η Μητέρα. Σε μερικές περιπτώσεις ο Πατέρας λείπει (είτε φυσικά είτε ψυχικά κι αυτό συμβαίνει συχνά με Καρκίνους ή Σκορπιούς).

Ο Καρλ Γιούνγκ υποστήριζε ότι ένας Άντρας είναι βασικά 60% αρσενικός και 40% θηλυκός. Η γυναικεία πλευρά ενός άντρα καλείται anima. Αντίστοιχα μια Γυναίκα είναι 60% θηλυκή και 40% αρσενική. Η αντρική πλευρά μιας γυναίκας ονομάζεται animus. Πολλά έχουν γραφεί για τους ορισμούς του animus και της anima και στο πως μπορεί να παρατηρηθούν στην προσωπικότητα. Αυτή η σύλληψη έχει περάσει στην αστρολογία με τον αστρολογικό όρο της πολικότητας (polarity).

Ιχθύες

 Οι Ιχθύες είναι το δωδέκατο και τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο των Ιχθύων ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 19/2 έως και 20/3 κάθε χρόνιας.

Ποιότητα: Μεταβλητό
Στοιχείο: Νερό
Κυβερνήτης πλανήτης: Δίας (παραδοσιακός), Ποσειδώνας (σύγχρονος)
Αδυναμία: Ερμής
Έξαρση: Αφροδίτη
Οίκος που σχετίζεται: 12ος

Καρκίνος

 Ο Καρκίνος είναι το τέταρτο ζώδιο του ζωδιακού και η έναρξη του συμπίπτει χρονικά με το Θερινό Ηλιοστάσιο. Στο ζώδιο του Καρκίνου ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 22/6 έως 22/7 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Παρορμητικό
Στοιχείο: Νερό
Κυβερνήτης πλανήτης: Σελήνη
Αδυναμία: Κρόνος
Έξαρση: Δίας
Πτώση: Άρης
Οίκος που σχετίζεται: 4ος

Κάρμα

 1. Ο νόμος του κάρμα (για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει μετενσάρκωση) είναι ουσιαστικά ίδιος με τον 3ο Νόμο του Νεύτωνα: σε κάθε δράση υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση. Με άλλα λόγια όλη η ζωή είναι ένα παιχνίδι αιτίων/πράξεων και αποτελεσμάτων τους. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις τους και τα αποτελέσματα τους είναι το κάρμα που δημιουργεί. 

2. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μετενσάρκωση και προηγούμενες ζωές όπως υποστηρίζει ένας κλάδος της αστρολογίας τότε ΟΛΑ τα ζώδια σχετίζονται με το κάρμα. Εφόσον είναι έτσι τότε όλος ο γενέθλιος χάρτης είναι καρμικός. Ο Κρόνος σαν αιχμή αυτής της άποψης που ονομάζεται και Άρχων του Κάρμα.

Καρμικά ζώδια

 Τα καρμικά ζώδια είναι η Παρθένος, ο Σκορπιός, και οι Ιχθύες - όσοι δηλαδή έχουν σε αυτά τα ζώδια Ήλιο, Σελήνη ή κάποιο άλλο πλανήτη υπόκεινται εντονότερα στο νόμο του κάρμα. Γιατί αυτά τα τρία ζώδια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα; Γιατί σε αυτές τις φάσεις της εξελικτικής πορείας ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κρίσεις που συνδέονται με το νόμο του Κάρμα. 

Ο Stephen Arroyo στο βιβλίο του "Astrology, Karma and Transformation" γράφει: «Συχνά φαίνεται ότι αυτοί που έχουν Παρθένο και Ιχθύες έντονα στους χάρτες τους (όχι απλά και μόνον τον Ήλιο τους) θα πρέπει να αντέξουν μεγαλύτερα βάρη από τους υπόλοιπους- και σε φυσικό επίπεδο αλλά και σε ευθύνες (Παρθένος) και συναισθηματικές θύελλες και σύγχυση (Ιχθύες). Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα ζώδια εκπροσωπούν κρίσιμες φάσεις της εξέλιξης, φάσεις ανάπτυξης και ωρίμανσης κατά τις οποίες το πρόσωπο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της δράσης και της συμπεριφοράς του. (Να σημειωθεί εδώ ότι οι Ιχθύες συμβολίζουν το τέλος ενός ολόκληρου κύκλου ζωής και η Παρθένος συμβολίζει το θερισμό). Και τα δύο ζώδια συμβολίζουν τον εξαγνισμό σαν προετοιμασία για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Η Παρθένος σχετίζεται με τον εξαγνισμό του εγώ και οι Ιχθύες σχετίζονται με τον εξαγνισμό των συναισθημάτων... Όσο για τον Σκορπιό σχετίζεται με το Κάρμα γιατί βρίσκεται στη φάση της εξέλιξης που κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τις αληθινές του επιθυμίες και να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που εμπεριέχεται σε αυτές... Οι άνθρωποι που έχουν έντονο Σκορπιό στο χάρτη τους έχουν επαφή με τις πιο αρνητικές πλευρές της ύπαρξής τους και οι περίφημες υποψίες τους όπως και η έλλειψη εμπιστοσύνης τους στους άλλους προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικά τους αισθήματα και στο πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν στα κίνητρά τους. Έτσι με βάση τον εαυτό τους είναι φυσικό να συμπεραίνουν ότι λειτουργούν το ίδιο και οι άλλοι άνθρωποι. Ο Σκορπιός είναι το ζώδιο του θανάτου και της αναγέννησης και κάποιος με έμφαση στο Σκορπιό διχάζεται ανάμεσα στην προσκόλλησή του στο παρελθόν και τις παρορμητικές επιθυμίες από κεκτημένη ταχύτητα ΚΑΙ στην ουσιαστική, βαθιά επιθυμία του εαυτού να ξαναγεννηθεί". μέσα από τον πόνο, την ένταση και την πίεση δημιουργεί τις ευκαιρίες της εξελικτικής πορείας.

Κατιών

 Ο όρος αναφέρετε σε οίκους του ωροσκοπίου. Πιο συγκεκριμένα οι κατιόντες οίκοι είναι 3ος, ο 6ος, ο 9ος και ο 12ος. Οι κατιόντες οίκοι πάντα ακολουθούν ένα διάδοχο οίκο και έρχονται πριν από έναν γωνιακό. Στην πορεία εξέλιξης του Εγώ συμβολίζουν στάδια κατά τα οποία γίνεται προσαρμογή της γνώσης που αποκτήθηκε στους δύο προηγούμενους οίκους και προετοιμάζεται το Εγώ για μια νέα δράση, η οποία και δηλώνεται από τον επόμενο γωνιακό οίκο που ακολουθεί.

Κοινωνικός πλανήτης

Έτσι ονομάζονται ο Δίας και ο Κρόνος γιατί συμβολίζουν την αλληλεπίδραση του ατόμου με τον άμεσο κοινωνικού του περίγυρο.

Κριός

Ο Κριός είναι το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού και η έναρξη του συμπίπτει χρονικά με την Εαρινή Ισημερία. Στο ζώδιο του Κριού ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 21/3 έως και 19/4 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Παρορμητικό
Στοιχείο: Φωτιά
Κυβερνήτης πλανήτης: Άρης
Αδυναμία: Αφροδίτη
Έξαρση: Ήλιος
Πτώση: Κρόνος
Οίκος που σχετίζεται: 1ος

Κρόνιος

Έτσι αποκαλείται κάποιος που ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερω ή έχει τονισμένο τον 10ο οίκο του (λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί στο γενέθλιο ωροσκόπιό του) ή έχει ισχυρές όψεις ανάμεσα στον Κρόνο και τα φώτα (Ήλιος, Σελήνη), τον ωροσκόπο, τον κυβερνήτη ή/και το μεσουράνημα ή τους περισσότερους προσωπικούς πλανήτες ταυτόχρονα.

Κρόνος

Ο Κρόνος είναι ο 6ος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και συγκαταλέγεται στους γίγαντες αερίων μαζί με τον Δία, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Είναι ο τελευταίος πλανήτης που είναι ορατός με γυμνό μάτι από την Γη και είναι γνωστός για τα χαρακτηριστικά δαχτυλίδια του που αποτελούνται από πάγο, σκόνη και συντρίμμια.

Αρχές που συμβολίζει: Συστολή, προσπάθεια, φιλοδοξία, φόβος, περιορισμός, θάνατος

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση να προστατεύσω τη δομή και την ακεραιότητα του εαυτού μου, παρόρμηση για ασφάλεια και προστασία μέσω χειροπιαστών επιτεύξεων, παρόρμηση για επιτυχία και κοινωνική ανέλιξη

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, ανάγκη να στηρίζομαι στα προσωπικά μου αποθέματα ενέργειας και την προσωπική μου ικανότητα να εργάζομαι

Θετική Έκφραση: Πειθαρχημένη δράση, αποδοχή των ευθυνών και των καθηκόντων που αναθέτονται, υπομονή, οργάνωση, αξιοπιστία

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Αυτοπεριορισμός μέσω της υπερβολικής στήριξης στον εαυτό και έλλειψη πίστης, αυστηρότητα, ακαμψία, ψυχρότητα, αμυντική στάση, ψυχολογικός ακρωτηριασμός, αρνητικότητα

Ζώδια που κυβερνά: Αιγόκερως και Υδροχόος (παραδοσιακός κυβερνήτης)

Οίκος που συνδέεται: 10ος

Κυβερνήτης

Ο όρος «κυβερνήτης» αφορά πάντα σε έναν πλανήτη και έχει διαφορετικές χρήσεις στην αστρολογική βιβλιογραφία.
1. Κυβερνήτης ενός ζωδίου είναι ο πλανήτης που ο συμβολισμός τους συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του συγκεκριμένου ζωδίου. Κάθε πλανήτης κυβερνά ένα ζώδιο του ζωδιακού, ενώ κάποιοι πλανήτες κυβερνούν και δύο. (Μπορείτε να ανατρέξετε σε κάθε πλανήτη και να διαβάσετε ποιο/α ζώδιο/α κυβερνά)
2. Κυβερνήτης ενός οίκου ονομάζεται ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο που βρίσκεται στην ακμή του. Για παράδειγμα, με τον Λέοντα στην ακμή του 7ου οίκου, ο Ήλιος (κυβερνήτης του Λέοντα) είναι ο κυβερνήτης του οίκου, άσχετα με τους υπόλοιπους πλανήτες που πιθανόν να είναι παρόντες μέσα στον οίκο - οπότε για επιπλέον πληροφορίες που θα αφορούν τον 7ο οίκο θα πρέπει να δούμε σε ποιον οίκο βρίσκεται ο Ήλιος και τι όψεις κάνει.
3. Κυβερνήτης του Ωροσκοπίου ή του γενέθλιου χάρτη ονομάζεται ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου. Για παράδειγμα κάποιος με Ωροσκόπο Καρκίνο έχει για κυβερνήτη χάρτη τη Σελήνη ενώ κάποιος με Ωροσκόπο Δίδυμο έχει για κυβερνήτη χάρτη τον Ερμή κοκ

Κύριες όψεις

Ονομάζονται και πτολεμαϊκές όψεις και είναι οι σημαντικότερες όψεις που σχηματίζονται σε ένα γενέθλιο χάρτη. Αυτές είναι η σύνοδος, το εξάγωνο, το τετράγωνο, το τρίγωνο και η αντίθεση.

Λέων

 Ο Λέων είναι το πέμπτο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο του Λέοντα ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 23/7 έως και 22/8 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Σταθερό
Στοιχείο: Φωτιά
Κυβερνήτης πλανήτης: Ήλιος
Αδυναμία: Κρόνος και Ουρανός
Πτώση: Ερμής
Οίκος που σχετίζεται: 5ος

Λίλιθ

 Η Λίλιθ ή Μαύρη Σελήνη ή Σκοτεινή Σελήνη είναι ένα νοητό αστρονομικό σημείο και όχι ουράνιο σώμα όπως η Σελήνη. Παρόλ’ αυτά υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στου αστρολόγους σχετικά με τον ακριβή τρόπο ορισμού της. Υπάρχουν εκείνοι που ορίζουν την Λίλιθ σαν το δεύτερο εστιακό σημείο της έλλειπτικής τροχιάς της Σελήνης (γεωμετρικά μιλώντας η έλλειψη έχει δύο εστίες ή εστιακά σημεία) ? το πρώτο είναι η Γη. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ορίζουν την Λίλιθ σαν το απόγειο της Σελήνης, το σημείο εκείνο της τροχιάς της Σελήνης που είναι πιο μακριά από τη Γη από οποιοδήποτε άλλο (υπολογίζουμε την Λίλιθ με βάση το δεύτερο ορισμό).

Ο ψυχολογικός συμβολισμός της Λίλιθ είναι αρκετά σύνθετος και αυτός με τη σειρά του αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους αστρολόγους. Το κοινό έδαφος στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι πως ενσωματώνει μερικά από τα πιο σκοτεινά και αρχαϊκά πρόσωπα του γυναικείου αρχετύπου (anima). Αυτό είναι πιθανόν αποτέλεσμα της συστηματικής καταπίεσης του γυναικείου αρχετύπου μετά το τέλος των μητριαρχικών κοινωνιών. Μάλιστα λέγεται πως η Λίλιθ συμβολίζει συναισθηματικά περιεχόμενα που έχουν απωθηθεί στο ασυνείδητο και προσπαθούν να βγουν ξανά στην επιφάνεια προκειμένου να αφομοιωθούν από το συνειδητό Εγώ. Καθώς η μελέτη του συμβόλου αυτού συνεχίζεται πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες που θα το αποκωδικοποιήσουν.

Μερκούριος

 Ο Μερκούριος τύπος ωροσκοπίου δεν αφορά αποκλειστικά εκείνους που έχουν Ήλιο, Σελήνη ή Ωροσκόπο τους Διδύμους (κυβερνάται από τον Ερμή) αλλά και ωροσκόπια στα οποία σχηματίζονται σημαντικές όψεις με τον Ερμή ή υπάρχουν πλανήτες στον 3ο οίκο της επικοινωνίας.

Μεσουράνημα

 (Βλέπε επίσης και Ζενίθ) 

Το Μεσουράνημα ή Ζενίθ ή ακμή του 10ου οίκου είναι το σημείο εκείνο που ορίζεται από την ακριβή ώρα και το ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος της γέννησης. Το σημείο αυτό βρίσκεται στην ακμή του 10ου οίκου μας και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε διελεύσεις πλανητών, οι οποίες πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν ριζικές αλλαγές στην καριέρα ή το στάτους του ατόμου. Το ζώδιο της ακμής, ο κυβερνήτης του καθώς και οι πλανήτες σε όψη με το Μεσουράνημα είναι ισχυροί δείκτες επαγγελματικού προσανατολισμού. 
Λέξεις κλειδιά αυτού του οίκου είναι: φιλοδοξίες, καριέρα, δημόσια εικόνα, κοινωνικό status. Δείχνει επίσης τη σχέση μας με το γονιό που διαμόρφωσε τη θεωρία μας γύρω από την κοινωνική μας δράση και καταξίωση (outer-link parent) και είναι πιθανότατα η μητέρα. Δείχνει με λίγα λόγια τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούμε να μας δει η κοινωνία.

Μεταβλητά

Οι Δίδυμοι, η Παρθένος, ο Τοξότης και οι Ιχθύες ανήκουν στην ομάδα των μεταβλητών ζωδίων καθώς είναι ευέλικτα με ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Είναι ευπροσάρμοστα σε νέες συνθήκες και καταστάσεις και απαιτήσεις αλλά παρόλα αυτά μπορεί να υπολείπονται σε υπομονή και οργανωτικότητα.

Μοίρες

Ο ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 360 μοίρες. Κάθε ένα από τα 12 ζώδια περιέχει 30 μοίρες . Κάθε μοίρα υποδιαιρείται σε λεπτά (΄) και δευτερόλεπτα (΄΄). Έτσι κάποιος που έχει τον Ήλιο του στις 25ο 13΄16΄΄ Ταύρου, σημαίνει πως έχει Ήλιο στις 25 μοίρες, 13 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα του Ταύρου.

Ναδίρ

 Είναι μια από τις γωνίες του γενέθλιου χάρτη και πιο συγκεκριμένα η ακμή του 4ου οίκου ή IC (Imum Coeli) και συμβολίζει τις ρίζες μας, την παράδοση μέσα στην οποία ανατραφήκαμε και την οικογένεια ως πρώτη κοινωνική μονάδα. Ο 4ος οίκος δείχνει την ψυχολογική μας υποδομή ως απόσταγμα της ατμόσφαιρας που βιώσαμε στην οικογένεια μας σε μικρή ηλικία, αλλά και την κατάσταση που επιθυμούμε να βιώσουμε στη δική μας οικογένεια, στα χρόνια της ωρίμανσης μας. Επίσης δείχνει τον τρόπο που ολοκληρώνουμε καταστάσεις στη ζωή μας. Τέλος, δείχνει και το γονιό (πιθανότατα τον πατέρα) που έχει διαμορφώσει το εσωτερικό κομμάτι του εαυτού μας, το γονιό που λειτουργεί σαν εσωτερικός δεσμός (inner-link) με το ψυχολογικό μας υπόβαθρο.

Νέα Σελήνη

 Πρόκειται για τη μηνιαία φάση της Σελήνης κατά την οποία δεν είναι ορατή από τη Γη. Αστρολογικά η Νέα Σελήνη συμβολίζεται ως σύνοδος Ήλιου - Σελήνης και συνδέεται με Νέα Ξεκινήματα, καινούργια βήματα, φρέσκες προσπάθειες (ανάλογα τον οίκο και το ζώδιο που συμβαίνει πάντα). Αν έχουμε Νέα Σελήνη στο ζώδιο που βρίσκεται ο Βόρειος ή ο Νότιος Δεσμός τότε έχουμε Έκλειψη Ηλίου.

Νερό

 Το στοιχείο του Νερού συνδέεται με τις λειτουργίες του συναισθήματος, των ενστίκτων και της διαίσθησης. Στη σειρά των στοιχείων έρχεται αμέσως μετά τον Αέρα και είναι το τελευταίο στη σειρά. Στο στάδιο του Αέρα κρίναμε απρόσωπα και αντικειμενικά αυτό που δημιουργήσαμε στο στάδιο της Γης και είχαμε εξ αρχής οραματιστεί στο στάδιο της Φωτιάς. Στο στάδιο του Νερού πλέον μπαίνουμε στην υποκειμενική διαδικασία του «Τι σημαίνει για εμένα αυτό.» Με άλλα λόγια στο στάδιο του Νερού συνδεόμαστε συναισθηματικά με αυτό που έχουμε δημιουργήσει, αποκτούμε υποκειμενική στάση στα πράγματα.

Τα ζώδια που ανήκουν στο στοιχείο του Νερού είναι ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθύες. Βασικά αιτήματα όλων των ζωδίων αυτού του στοιχείου είναι η αίσθηση πως ανήκουν σε μια ομάδα και η συναισθηματική ασφάλεια που τους παρέχει αυτό το ανήκειν. Όπως και με το στοιχείο του Αέρα, και εδώ η ανάγκη για σχέσεις είναι μεγάλη, όμως σε αντίθεση με τον Αέρα δεν μιλάμε για κοινωνικού χαρακτήρα σχέσεις, που τείνουν να είναι απρόσωπες, αλλά για έντονες, βαθιές, προσωπικές σχέσεις. Δεν υπάρχουν πιο αμυντικά ζώδια αλλά ούτε και πιο προστατευτικά απέναντι στους άλλους. Η στοργή μπορεί να εναλλάσσεται με το συναισθηματικό εκβιασμό με ασύλληπτη ταχύτητα.

Νότιος Δεσμός

 Οι δεσμοί της Σελήνης είναι τα δύο αντιδιαμετρικά σημεία στα οποία η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη τέμνει την εκλειπτική, δηλαδή τη νοητή τροχιά του Ήλιου γύρω από τη Γη. Ο Νότιος Δεσμός είναι το σημείο εκείνο που η τροχιά της Σελήνης χάνεται (ή κρύβεται ή δύει) κάτω από το επίπεδο που ορίζει η εκλειπτική. Η θέση του Νότιου Δεσμού στο χάρτη (κατά ζώδιο και οίκο) συμβολίζει τις έμφυτες κλίσεις και ταλέντα που διαθέτει κάποιος και οφείλει να τα ακονίσει και να τα εξελίξει ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της ζωής του.

Οι Δεσμοί της Σελήνης είναι σύμβολα που η Δυτική Αστρολογία έχει δανειστεί από την Ανατολή. Στην Ανατολική Αστρολογία, ο Νότιος Δεσμός είναι καρμικό σημείο του χάρτη και συμβολίζει το κάρμα που φέρει το άτομο από προηγούμενες ενσαρκώσεις του και πρέπει μέρος του να το αποπληρώσει σε αυτή τη ζωή.
Οι σχέσεις στις οποίες ο Νότιος Δεσμός του ενός βρίσκεται σε σύνοδο με προσωπικούς πλανήτες του άλλου μέλους χαρακτηρίζονται κι αυτές ως «καρμικές σχέσεις», όπως και με το Βόρειο Δεσμό. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση το μέλος με το Νότιο Δεσμό πρόκειται μέσω της σχέσης να έρθει σε επαφή με τρόπους και μοτίβα συμπεριφοράς του που πρέπει να εγκαταλείψει ή να εξελίξει με κάποιο τρόπο.

Οικοθεσία

 Η κατανομή των πλανητών στους οίκους ενός ωροσκοπίου λέγεται οικοθεσία.

Οίκος

 Ο αστρολογικός χάρτης είναι ένας κύκλος χωρισμένος σε δωδεκατημόρια που ονομάζονται οίκοι. Κάθε οίκος συμβολίζει ή αφορά σε διαφορετικές περιοχές αναγκών, συναισθημάτων και θεμάτων της ζωής. Με άλλα λόγια ο κάθε οίκος είναι μια διαφορετική σφαίρα εμπειρίας με την οποία εμπλεκόμαστε σε αυτή τη ζωή και ως τέτοιος περιγράφει την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουμε με την συγκεκριμένη πτυχή της πραγματικότητας.

Ονοματολογία

 Ο όρος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο δίνονται ονόματα στους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος και πώς αυτά τα ονόματα ταιριάζουν με τις ψυχολογικές ιδιότητες που αποδίδονται στον κάθε πλανήτη.

Από τον Πέτρο Ελευθεριάδη

Υπάρχει μια συγχρονικότητα ανάμεσα στην ανακάλυψη των πλανητών και στο τι συμβαίνει στον κόσμο την εποχή της ανακάλυψής τους, όπως και στην ονομασία τους. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως τυχαίο, αλλά υπάρχει αντιστοιχία. Βέβαια τώρα με τους χιλιάδες αστεροειδείς έχει ξεφύγει το πράγμα και ο καθένας δίνει ότι όνομα θέλει, της χώρας του, της γυναίκας του κλπ. Αλλά και στους κλασικούς πλανήτες υπάρχουν διαφωνίες. Κλασικό παράδειγμα ο Ποσειδώνας που δεν πολυταιριάζει με τον Θεό της αρχαιότητας, αλλά υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες με τον Διόνυσο, ή τουλάχιστον και με αυτόν. Οι Δυτικοί αστρολόγοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την ελληνορωμαϊκή μυθολογία και για αυτό αντλούν την ερμηνεία τους από ‘κει. Αλλά υπάρχουν κι άλλες μυθολογίες με ανάλογου τύπου θεότητες. Εξάλλου, ο δομιστής γλωσσολόγος Levi Straus που μελέτησε διάφορους μύθους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τα μυθήματα, ελάχιστες μονάδες δηλ. που είναι κοινές σε κάθε μύθο. Δηλαδή όλοι οι μύθοι στο βάθος είναι ίδιοι, διέπονται από μια κοινή λογική.

Ουράνιος

Με αυτό τον όρο περιγράφεται κάποιος που στο ωροσκόπιο του έχει τα Φώτα ή/και σημαντικούς πλανήτες στο ζώδιο του Υδροχόου ή τον 11ο οίκο του τονισμένο λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί. Επίσης ο όρος περιγράφει και όσους έχουν ισχυρές όψεις του Ουρανού με τα Φώτα τους, τον ωροσκόπο τους, ή τον κυβερνήτη του χάρτη τους.

Όψη

Ο ζωδιακός κύκλος αποτελείται από 360 μοίρες και οι υποδιαιρέσεις του κύκλου με συγκεκριμένους αριθμούς, ορίζουν συγκεκριμένες γωνίες - όπως 30 μοίρες (360/12), 60 μοίρες (360/6), 90 μοίρες (360/4) κλπ. Δύο ή περισσότεροι πλανήτες του ωροσκοπίου που βρίσκονται σε τέτοια θέση ώστε να σχηματίζουν μια από τις παραπάνω γωνίες, λέγεται πως σχηματίζουν όψη μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα μιας όψης είναι ο συνδυασμός των ενεργειών των δύο πλανητών με ένα τρόπο που μετατρέπει σε κάτι άλλο τον τρόπο της λειτουργίας και των δύο. Οι όψεις χωρίζονται σε Κύριες Όψεις και Δευτερεύουσες Όψεις (βλέπε τις αντίστοιχες καταχωρήσεις).

Όψη εκτός ζωδίου

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται στις αρχικές ή τις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου και δημιουργεί όψεις με έναν άλλο πλανήτη στις τελευταίες ή αρχικές μοίρες ενός άλλου ζωδίου αντίστοιχα τότε έχουμε μια όψη εκτός ζωδίου. Για παράδειγμα ένας υδάτινος Ερμής στις 2 μοίρες των Ιχθύων δημιουργεί μια τέτοια όψη τριγώνου με έναν αέρινο Ποσειδώνα στις 27 μοίρες του Ζυγού. Το τρίγωνο που δημιουργείται με 5 μοίρες ανοχή παρουσιάζει μία μεγαλύτερη δυσκολία στο να συνδυάσει και να μεταφράσει τις ιδιότητες των πλανητών καθώς χάνεται το κοινό σημείο επαφής τους - το ίδιο στοιχείο.

Πανσέληνος

 Πρόκειται για τη μηνιαία φάση της Σελήνης κατά την οποία το σύνολο της επιφάνειας της Σελήνης αντανακλά το φως του Ήλιου. Από την οπτική γωνία της Γης είναι η πιο φωτεινή φάση της Σελήνης. Αστρολογικά η Πανσέληνος συμβολίζεται ως αντίθεση Ήλιου ? Σελήνης και συνδέεται με την ολοκλήρωση ενός κύκλου προσπαθειών (σε σχέση πάντα με τα ζώδια και τους οίκους που λαμβάνουν χώρα) ? οι προσπάθειες αυτές είτε θα έρθουν στο φως (θα παρουσιαστούν στο κοινό ή το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου) είτε θα ατονίσει το ενδιαφέρον του ατόμου για αυτές καθώς η Σελήνη μπαίνει στη φθίνουσα φάση της. Όταν έχουμε Πανσέληνο στο ζώδιο που βρίσκεται ο Βόρειος ή ο Νότιος Δεσμός έχουμε συνήθως έκλειψη Σελήνης.

Παρθένος

 Η Παρθένος είναι το έκτο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο της Παρθένου ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 23/8 έως και 22/9 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Μεταβλητό
Στοιχείο: Γη
Κυβερνήτης πλανήτης: Ερμής
Αδυναμία: Δίας και Ποσειδώνας
Πτώση: Αφροδίτη
Οίκος που σχετίζεται: 6ος

Παρορμητικά

 Ο Κριός, ο Καρκίνος, ο Ζυγός και ο Αιγόκερως σχηματίζουν την ομάδα των παρορμητικών ζωδίων. Είναι ζώδια που έχουν ανάγκη να καθορίζουν τα ίδια τις συνθήκες της ζωής τους, να θέτουν στόχους και να αναλαμβάνουν δράση. Υπολείπονται σε ικανότητα ολοκλήρωσης των στόχων τους και σε προσαρμοστικότητα στις συνθήκες. Παρόλα αυτά είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσης.

Πλούτωνας

Ο Πλούτωνας πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε ως πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και θεωρείται αστρονομικά Πλανήτης νάνος (dwarf planet). Παρ’ όλα αυτά αστρολογικά συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως πλανήτης και πρακτικά είναι το πιο απομακρυσμένο ουράνιο σώμα του Ηλιακού συστήματος. Έχει εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά η οποία παρεμβάλλεται στην τροχιά του Ποσειδώνα, χωρίς ποτέ οι δύο τους να συγκρουστούν.

Αρχές που συμβολίζει: Μεταμόρφωση, μεταλλαγή, εξουδετέρωση, αναγέννηση

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση για ολική αναγέννηση του εαυτού μου, παρόρμηση να διεισδύσω μέχρι τον πυρήνα των εμπειριών της ζωής

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη να εξευγενίσω τον εαυτό μου, ανάγκη να αποδεσμευθώ από το παρελθόν μέσω του πόνου

Θετική Έκφραση: Αποδοχή της ανάγκης να συγκεντρωθεί όλη η δύναμη κάποιου στην μεταμόρφωση του, θάρρος να αντιμετωπιστούν οι βαθύτεροι φόβοι, πόθοι και εμμονές και να μεταλλαχθούν συνειδητά μέσα από την προσπάθεια και την ένταση των εμπειριών

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Ψυχαναγκαστική και ακόρεστη έκφραση των υποσυνείδητων και ασυνείδητων πόθων, σκόπιμη χειραγώγηση των άλλων για την επίτευξη προσωπικών θέλω, σκληρότητα ώστε με κάθε τρόπο να αποφευχθεί ο πόνος της αντιμετώπισης του εαυτού, πάθος με την άσκηση δύναμης και επιρροής

Ζώδιο που κυβερνά: Σκορπιός (σύγχρονος κυβερνήτης)

Οίκος που συνδέεται: 8ος

Πλουτώνιος

Με αυτό τον όρο περιγράφεται κάποιος που στο ωροσκόπιο έχει τα Φώτα ή/και σημαντικούς πλανήτες στο ζώδιο του Σκορπιού ή τον 8ο οίκο του τονισμένο λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί. Επίσης ο όρος περιγράφει και όσους έχουν ισχυρές όψεις του Πλούτωνα με τα Φώτα τους, τον ωροσκόπο τους, ή τον κυβερνήτη του χάρτη τους.

Πολλαπλή σύνοδος

Όταν τρεις ή περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται σε κοντινές μοίρες, είτε βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο ή οίκο είτε όχι, οι ενέργειες τους ενσωματώνονται σε ένα ισχυρό σύνολο. Ενώ η ανοχή για δύο πλανήτες σε σύνοδο είναι 8 με 10 μοίρες όταν έχουμε πολλαπλή σύνοδο είναι πιθανό ο πρώτος να απέχει από τον τελευταίο περισσότερο. Αυτό συμβαίνει αν κάποιος ενδιάμεσος πλανήτης βρίσκεται 8-10 μοίρες σε απόσταση από τον αμέσως προηγούμενο ή τον επόμενο.

Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας είναι ο 8ος και τελευταίος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος. Ανήκει στους γίγαντες αερίων μαζί με τον Δία, τον Κρόνο και τον Ουρανό ενώ, μαζί με τον τελευταίο, ονομάζονται και οι παγωμένοι γίγαντες του πλανητικού συστήματος εξαιτίας της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας που έχουν στην επιφάνεια τους.

Αρχές που συμβολίζει: Υπερβατική ελευθερία, απελευθέρωση από το Εγώ

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση να ξεφύγω από τα όρια που μου θέτει ο εαυτός μου και ο φυσικός κόσμος

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη να βιώσω την μοναδικότητα (την απόλυτη ταύτιση) με την ζωή, η απόλυτη ένωση με το όλον, η ανάγκη να επιστρέψω στη μήτρα και τη συμβιωτική ζωή με τη μητέρα

Θετική Έκφραση: Συντονισμός με το Όλον, συνειδητοποίηση της πνευματικής σφαίρας της ύπαρξης, συμπόνια για όλη την ύπαρξη, το ιδανικό που γίνεται απτή πραγματικότητα, διαίσθηση, τέχνη

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Αυτοκαταστροφικές τάσεις φυγής, αποφυγή των ευθυνών και των αναγκών του εαυτού, άρνηση από το άτομο να αντιμετωπίσει την ύπαρξη των κινήτρων του και να αφιερώσει ενέργεια σε οτιδήποτε/οποιονδήποτε.

Ζώδιο που κυβερνά: Ιχθύες (σύγχρονος κυβερνήτης)

Οίκος που συνδέεται: 12ος

Ποσειδώνιος

Με αυτό τον όρο περιγράφεται κάποιος που στο ωροσκόπιο έχει τα Φώτα ή/και σημαντικούς πλανήτες στο ζώδιο των Ιχθύων ή τον 12ο οίκο του τονισμένο λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί. Επίσης ο όρος περιγράφει και όσους έχουν ισχυρές όψεις του Ποσειδώνα με τα Φώτα τους, τον ωροσκόπο τους, ή τον κυβερνήτη του χάρτη τους.

Προοδευμένος χάρτης

Είναι το ωροσκόπιο που προκύπτει με την μέθοδο των Προόδων και περιγράφει τις συνθήκες και τις τάσεις που επικρατούν στη ζωή ενός ατόμου σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Συνήθως συνδυάζεται με άλλες τεχνικές πρόβλεψης όπως διελεύσεις, ηλιακή επιστροφή, Solar Arc κοκ

Πρόοδος

Η πρόοδος είναι μια αστρολογική μέθοδος πρόβλεψης μέσω της οποίας καθορίζονται οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν σε ένα ωροσκόπιο στο μέλλον. Η βασική αρχή της μεθόδου είναι η πρόοδος όλων των πλανητών με τον κανόνα «Ένας χρόνος στη ζωή του ατόμου συμβολίζεται με πρόοδο του χάρτη κατά μια μέρα». Έτσι για παράδειγμα η εικόνα των πλανητών δέκα μέρες μετά τη γέννηση αντιστοιχούν στις συνθήκες που θα επικρατούν στα δέκα έτη του ατόμου.

Προσωπικά ζώδια

Σύμφωνα με το διαχωρισμό που περιέγραψε ο Richard Idemon τα πρώτα τέσσερα ζώδια του ζωδιακού, δηλαδή από τον Κριό μέχρι τον Καρκίνο, συγκροτούν τα προσωπικά ζώδια. Άτομα με χάρτες που έχουν έμφαση στα τέσσερα πρώτα ζώδια τείνουν να ασχολούνται περισσότερο με θέματα που έχουν να κάνουν με τον εαυτό και την προσωπική τους ανάπτυξη και εξέλιξη.

Πτώση

Ένας πλανήτης είναι σε πτώση όταν βρίσκεται στο απέναντι ζώδιο από εκείνο στο οποίο είναι σε έξαρση. Ο πλανήτης σε πτώση βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση του και δύναται να εκφράζει με περισσότερη ευκολία τα αρνητικά χαρακτηριστικά της θέσης και της οικοθεσίας.

Σελήνη

 Η Σελήνη είναι δορυφόρος της Γης και πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από την Γη κάθε 28 μέρες περίπου. Δεν εκπέμπει δικό της φως αλλά αντανακλά το φως του Ήλιου. Εξαιτίας της συνεχούς αλλαγής της σχετικής της θέσης σε σχέση με τον Ήλιο παρουσιάζει φάσεις στη φωτεινότητα της ώστε κάθε μήνα έχουμε μια Νέα Σελήνη (δεν φαίνεται στον ουρανό) και μια Πανσέληνο (πλήρης φωτεινότητα).

Αρχές που συμβολίζει: Αντίδραση, υποσυνείδητη προδιάθεση, συνήθης συμπεριφορά, ενστικτώδης ανταπόκριση

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση να προστατεύσω τον εαυτό μου και όσους έχουν σημασία για εμένα, παρόρμηση για οικογενειακή και συναισθηματική ασφάλεια

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη για συναισθηματική ηρεμία και αίσθηση πως «ανήκω», η ανάγκη να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου

Θετική Έκφραση: Συναισθηματική ανταπόκριση και κατανόηση, εσωτερική πληρότητα, άνεση και προσαρμογή του εαυτού στις καταστάσεις

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Υπερευαισθησία, ανασφάλεια, εσφαλμένη και προκατειλημμένη αίσθηση του εαυτού, ατολμία, χλιαρότητα, φαντασιοπληξία, αναποφασιστικότητα, ατολμία

Ζώδιο που κυβερνά: Καρκίνος

Οίκος που συνδέεται: 4ος

Σκληρή όψη

 (Βλέπε επίσης και Δυσαρμονική ή Δυσμενής ή Δύσκολη όψη) Όταν δύο πλανήτες έρχονται σε επαφή μέσω μίας γωνίας που θεωρείται δύσκολη τότε οι δύο πλανήτες θεωρείται ότι βρίσκονται σε δυσαρμονία - οι ενέργειές τους δεν συνδυάζονται θετικά. Η δυσαρμονία προκύπτει μέσα από την ένταση δύο ζωδίων ή δύο οίκων που εμπλέκονται στην δύσκολη όψη. Δύσκολες όψεις θεωρούνται το τετράγωνο, η αντίθεση και η χιαστή όψη (quincunx). Η σύνοδος μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής όψη σε περιπτώσεις που οι πλανήτες βρίσκονται σε δυσαρμονία μεταξύ τους.

Σκορπιός

 Ο Σκορπιός είναι το όγδοο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο του Σκορπιού ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 24/10 έως 21/11 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Σταθερό
Στοιχείο: Νερό
Κυβερνήτης πλανήτης: Άρης (Παραδοσιακός), Πλούτωνας (Σύγχρονος)
Αδυναμία: Αφροδίτη
Πτώση: Σελήνη
Οίκος που σχετίζεται: 8ος

Σταθερά

Ο Ταύρος, ο Λέων, ο Σκορπιός και ο Υδροχόος συγκροτούν την ομάδα των Σταθερών ζωδίων. Το χαρακτηριστικό που τα συνδέει είναι πως εργάζονται προς τη συγκέντρωση και την διατήρηση των πραγμάτων που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Είναι λιγότερο ευέλικτα και ευπροσάρμοστα και αντιστέκονται στην αλλαγή - όμως προσφέρουν σταθερότητα η οποία συνεισφέρει στη πρόοδο.

Στάσιμος

Ένας πλανήτης παρουσιάζεται στάσιμος από την οπτική γωνία παρατήρησης της Γης είτε λίγο πριν την ανάδρομη κίνηση του είτε λίγο πριν το τέλος της ανάδρομης κίνησης του και πριν την επιστροφή σε ορθή πορεία. Οι στάσεις ενός πλανήτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμες είτε στις διελεύσεις του είτε αν παρατηρούνται στο προοδευμένο χάρτη ενός ατόμου.

Σταυρός

Ορθογώνιος παραλληλόγραμμος (τετράγωνο όταν είναι ακριβείας) σχηματισμός από τουλάχιστον τέσσερις πλανήτες σε όψη τετραγώνου μεταξύ τους (δύο τετράγωνα και δύο αντιθέσεις κατ’ ελάχιστο). Οι πλανήτες που εμπλέκονται βρίσκονται συνήθως σε ζώδια της ίδιας ποιότητας (παρορμητικά, σταθερά και μεταβλητά). Ο μεγάλος σταυρός θεωρείται αρκετά δύσκολος σχηματισμός κυρίως όταν λαμβάνουν μέρος σε αυτόν και εξωτερικοί πλανήτες.

Στέλιουμ

Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Συστάδα πλανητών». Το στέλιουμ αποτελείται από τρεις ή παραπάνω πλανήτες μέσα σε ένα στενό τόξο του ζωδιακού που βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο ή στον ίδιο οίκο. Το στέλιουμ καθιστά τους πλανήτες που εμπλέκονται πολύ ισχυρούς σε επιρροή και σημασία σε ένα ωροσκόπιο. Όσο πιο κοντινή είναι η σύνοδος των πλανητών του στέλιουμ τόσο πιο δυνατή η επιρροή τους.

Στοιχείo

Η αστρολογία χωρίζει τα δώδεκα ζώδια σε τέσσερις ομάδες βάσει των 4 στοιχείων της φύσης - Φωτιά, Νερό, Αέρας και Γη. Ανά δύο τα στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται. Η Φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης) με τον Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος ) και η Γη (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) με το Νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς). Η κατανομή των τεσσάρων στοιχείων σε ένα ωροσκόπιο δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τη συναισθηματική βάση και τη δυναμική του.

Στοιχείo

Η αστρολογία χωρίζει τα δώδεκα ζώδια σε τέσσερις ομάδες βάσει των 4 στοιχείων της φύσης - Φωτιά, Νερό, Αέρας και Γη. Ανά δύο τα στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται. Η Φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης) με τον Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος ) και η Γη (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) με το Νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς). Η κατανομή των τεσσάρων στοιχείων σε ένα ωροσκόπιο δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τη συναισθηματική βάση και τη δυναμική του.

Σύμβολο

Η συντομογραφία υπό μορφή σχεδίου που χρησιμοποιούμε στην αστρολογία προκειμένου να συμβολίσουμε τους πλανήτες, τα ζώδια ή τις όψεις.

Συνθετικός χάρτης

Είναι ο χάρτης που αντιπροσωπεύει την σχέση (προσωπική, ερωτική, επαγγελματική) μεταξύ δύο προσώπων. Ο Συνθετικός χάρτης όπως λέει και το όνομα του δημιουργείται από τη σύνθεση των γενέθλιων ωροσκοπίων των δύο προσώπων. Η βασική αρχή του σχεδιασμού του είναι πως κάθε στοιχείο του συνθετικού χάρτη προκύπτει από το μεσοδιάστημα των αντίστοιχων στοιχείων του κάθε επιμέρους χάρτη. Για παράδειγμα, αν η Σελήνη του ενός μέλους βρίσκεται στις 18 μοίρες των Ιχθύων και η Σελήνη του δεύτερου μέλους στις 28 μοίρες του Ταύρου, τότε η Σελήνη της σχέσης θα βρίσκεται στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στις δύο Σελήνες, μετρώντας κατά τη φορά του ζωδιακού, δηλαδή στις 13 μοίρες του Κριού.
Ο Συνθετικός χάρτης παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα της σχέσης σαν μια ανεξάρτητη οντότητα. Διελεύσεις πλανητών στον συνθετικό χάρτη συμβολίζουν κρίσιμα στάδια της σχέσης.

Σύνοδος

Όψη που δημιουργείται μεταξύ δύο πλανητών που βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Η ανοχή αυτής της όψης είναι 8 μοίρες εκτός και αν συμμετέχουν τα Φώτα, όποτε η ανοχή αυξάνεται στις 10 μοίρες. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε σύνοδο, οι ενέργειές και οι λειτουργίες τους αναμειγνύονται ώστε να γίνουν μία. Πρόκειται για πολύ δυνατή όψη και όταν ο Ήλιος κάνει σύνοδο με κάποιον άλλο πλανήτη είναι πολύ σημαντική αφού το πρόσωπο του οποίου ο Ήλιος που κάνει σύνοδο με κάποιον άλλο πλανήτη παίρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του. Παράδειγμα: Ήλιος σύνοδος με Ουρανό: σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται ο Ήλος παίρνει στοιχεία και από τον Υδροχόο. Ήλιος σύνοδος Ποσειδώνας: σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται ο Ήλιος παίρνει στοιχεία και από τους Ιχθύς.

Συστάδα πλανητών

Διεθνώς αναφέρεται και ως στέλιουμ (Stellium). Το στέλιουμ αποτελείται από τρεις ή παραπάνω πλανήτες μέσα σε ένα στενό τόξο του ζωδιακού που βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο ή στον ίδιο οίκο. Το στέλιουμ καθιστά τους πλανήτες που εμπλέκονται πολύ ισχυρούς σε επιρροή και σημασία σε ένα ωροσκόπιο. Όσο πιο κοντινή είναι η σύνοδος των πλανητών του στέλιουμ τόσο πιο δυνατή η επιρροή τους.

Σχηματισμός

Ο όρος αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα που παρατηρούνται σε ένα ωροσκόπιο ανάμεσα σε τρεις ή περισσότερους πλανήτες. Χαρακτηριστικοί σχηματισμοί είναι: το Μεγάλο Τρίγωνο, ο Σταυρός, το Ταυ Τετράγωνο και το Γιόντ.

Ταυ Τετράγωνο

 Τριγωνικός σχηματισμός ο οποίος αποτελείται από τουλάχιστον τρεις πλανήτες. Δύο από τους πλανήτες βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους και ο τρίτος τους τετραγωνίζει. Ένα παράδειγμα ενός μεγάλου ταυ τετραγώνου είναι ο Πλούτωνας στον Καρκίνο, ο Κρόνος στον Αιγόκερω και ο Ουρανός στον Κριό - μία όψη που χαρακτήρισε την περίοδο του κραχ στα μέσα της δεκαετίας του 30. Οι αντιθέσεις στις ανάγκες και τις επιθυμίες των πλανητών, των ζωδίων και των οίκων στους οποίους ενεργεί μία τέτοια όψη καταδεικνύουν τον τρόπο και τους τομείς που θα παρουσιαστούν οι δυσκολίες στο χάρτη. Οι όψεις αυτές παρουσιάζουν ουσιαστική δυσκολία αλλά ωθούν το άτομο σε εποικοδομητική αλλαγή και εξέλιξη. Συνήθως ένα ταυ τετράγωνο εμπλέκει πλανήτες που βρίσκονται σε ζώδια της ίδιας ποιότητας (παρορμητικά, σταθερά ή μεταβλητά).

Ταύρος

 Ο Ταύρος είναι το δεύτερο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο του Ταύρου ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 20/4 έως και 20/5 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Σταθερό
Στοιχείο: Γη
Κυβερνήτης πλανήτης: Αφροδίτη
Αδυναμία: Άρης και Πλούτωνας
Έξαρση: Σελήνη
Οίκος που σχετίζεται: 2ος

Τετράγωνο

 Η όψη που δημιουργείται όταν δύο σημεία στο ωροσκόπιο έχουν 90 μοίρες απόσταση μεταξύ τους - η ανοχή που δίνεται για τη συγκεκριμένη όψη είναι 8 μοίρες. Τα ζώδια της ίδιας ποιότητας (παρορμητικά, μεταβλητά, σταθερά) συνήθως δημιουργούν όψεις τετραγώνου μεταξύ τους. Για παράδειγμα ένας πλανήτης στο Καρκίνο θα είναι σε τετράγωνο με πλανήτες που θα βρίσκονται στο Ζυγό και τον Κριό. Τα τετράγωνα σκιαγραφούν την ένταση ανάμεσα σε δύο ανάγκες ή επιθυμίες που περιγράφονται από τα ζώδια και τους συγκεκριμένους πλανήτες που εμπλέκονται. Τα τετράγωνα θεωρούνται δυνάμεις που κινητοποιούν μια προσωπικότητα σε εξωτερική δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της διαμάχες.

Ζώδια τα οποία είναι σε τετράγωνο 

Κριός με Καρκίνο και Αιγόκερω 

Ταύρος με Λέοντα και Υδροχόο 

Δίδυμοι με Παρθένο και Ιχθύες 

Καρκίνος με Κριό και Ζυγό 

Λέων με Σκόρπιο και ταύρο 

Παρθένος με Διδύμους και Τοξότη 

Ζυγός με Καρκίνο και Αιγόκερο 

Σκορπιός με Λέοντα και Υδροχόο 

Τοξότης με Παρθένο και Ιχθύες 

Αιγόκερως με Κριό και Ζυγό 

Ιχθύες με Δίδυμους και Τοξότη

Τοξότης

Ο Τοξότης είναι το ένατο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο του Τοξότη ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 22/11 έως και 21/12 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Μεταβλητό
Στοιχείο: Φωτιά
Κυβερνήτης πλανήτης: Δίας
Αδυναμία: Ερμής
Οίκος που σχετίζεται: 9ος

Τρίγωνο

Ο όρος μπορεί να αναφέρεται είτε στον σχηματισμό του Τριγώνου, είτε στην όψη του Τριγώνου. Πιο αναλυτικά:

Ο σχηματισμός του Μεγάλου Τριγώνου δημιουργεί ένα ισόπλευρο τρίγωνο το οποίο ενώνει πλανήτες που βρίσκονται στα τρία ζώδια του ίδιου στοιχείου. Για παράδειγμα ένα μεγάλο αέρινο τρίγωνο ενώνει τουλάχιστον ένα πλανήτη στους Διδύμους, ένα στο Ζυγό και ένα στον Υδροχόο. Ένα μεγάλο τρίγωνο θεωρείται ευνοϊκός συνδυασμός.

Η όψη Τριγώνου δημιουργείται όταν δύο σημεία στο ωροσκόπιο έχουν 120 μοίρες απόσταση μεταξύ τους - η ανοχή που δίνεται για τη συγκεκριμένη όψη είναι 8 μοίρες. Τα ζώδια του ίδιου στοιχείου συνήθως δημιουργούν όψεις τριγώνου μεταξύ τους. Για παράδειγμα ένας πλανήτης στο Καρκίνο (ζώδιο του Νερού) θα είναι σε τρίγωνο με πλανήτες που θα βρίσκονται στους Ιχθύες και τον Σκορπιό (τα άλλα δύο ζώδια του ίδιου στοιχείου). Τα τρίγωνα σκιαγραφούν τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο δύο πλανήτες ή δύο ζώδια συνεργάζονται για να επιτύχουν τους ίδιους στόχους. Με την όψη αυτή οι δύο πλανήτες αλληλοενισχύονται χωρίς τριβές και αντιστάσεις.

Τα ζώδια που σχηματίζουν τρίγωνα μεταξύ τους είναι:
Κριός - Λέων - Τοξότης
Ταύρος - Παρθένος - Αιγόκερως
Δίδυμοι - Ζυγός - Υδροχόος
Καρκίνος - Σκορπιός - Ιχθύες

Υδροχόος

 Ο Υδροχόος είναι το ενδέκατο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο του Υδροχόου ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 20/1 έως και 18/2 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Σταθερό
Στοιχείο: Αέρας
Κυβερνήτης πλανήτης: Κρόνος (παραδοσιακός), Ουρανός (Σύγχρονος)
Αδυναμία: Ήλιος
Έξαρση: Ερμής
Οίκος που σχετίζεται: 11ος

Φωτιά

 Το στοιχείο της Φωτιάς συνδέεται με τις λειτουργίες της ζωτικότητας, του ενθουσιασμού, της αισιοδοξίας και της πίστης. Έρχεται πρώτο στη σειρά των στοιχείων, είναι το ζωογόνο στοιχείο, αυτό που συμβολίζει την πρώτη σπίθα της ζωής. Στο στάδιο της Φωτιάς έχουμε ένα όραμα, ένα στόχο για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε ή να δημιουργήσουμε. Έχουμε τον ενθουσιασμό πως θα αλλάξουμε τον κόσμο με την παρουσία μας.

Τα ζώδια που ανήκουν στο στοιχείο της Φωτιάς είναι ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης. Βασικά αιτήματα όλων των ζωδίων αυτού του στοιχείου είναι η δράση, η έξαψη και η αυθόρμητη έκφραση. Υπάρχει ένα στοιχείο παιδικότητας και αυθορμητισμού σε όλα τα πύρινα ζώδια, μια σχεδόν αφελής στάση απέναντι στη ζωή. Είναι αυτή η παιδικότητα που τους επιτρέπει κάθε φορά να συνεχίζουν όσο δύσκολα και αν εξελίσσονται τα πράγματα. Για αυτά τα ζώδια η ζωή μοιάζει με μυθικό ταξίδι, μια περιπέτεια επικών διαστάσεων.

Χείρωνας

 Πρόκειται για πλανητοειδή που τροχιά του βρίσκεται ανάμεσα στον Κρόνο και τον Ουρανό. Στην μυθολογία ο Κένταυρος Χείρωνας ήταν γνωστός με τον προσωνύμιο «ο Πληγωμένος Θεραπευτής» και συμβολικά στο χάρτη ο Χείρωνας συμβολίζει ένα τραύμα της ύπαρξης που δεν θεραπεύεται ποτέ. Τα τραύματα του Χείρωνα συνδέονται με άδικες καταστάσεις στις οποίες δεν έχουμε κανένα λέγειν και καμία προσωπική ευθύνη όμως μας έχουν συμβεί και μας έχουν στιγματίσει και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τις αλλάξουμε. Το ζήτημα με τον Χείρωνα είναι το άτομο να αποδεχτεί το τραύμα του και στη συνέχεια να το κοινοποιήσει και μέσω αυτού να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τον ίδιο.

Χιαστί

 Στα αγγλικά ονομάζεται quincunx. Η όψη που δημιουργείται όταν δύο σημεία στο ωροσκόπιο έχουν 150 μοίρες απόσταση μεταξύ τους - η ανοχή που δίνεται για τη συγκεκριμένη όψη είναι 4 μοίρες. Η χιαστή όψη φέρνει δύο ζώδια που ανήκουν σε διαφορετικό στοιχείο και διαφορετική ποιότητα σε επαφή και ως εκ τούτου δημιουργεί μία σχέση δύσκολη και κάπως παράξενη. Δεν υπάρχει φυσική σύνδεση μεταξύ αυτών των πλανητών και ζωδίων οπότε και καλούνται να συναντηθούν κάπου στη μέση.

 
Ζώδια που κάνουν χιαστί όψεις είναι: 
 
Κριός με Παρθένο και Σκορπιό 
 
Ταύρος με Ζυγό και Τοξότη 
 
Δίδυμοι με Σκορπιό και Αιγόκερω 
 
Καρκίνος με Τοξότη και Υδροχόο 
 
Λέων με Αιγόκερω και Ιχθύες 
 
Παρθένος με Υδροχόο και Κριό 
 
Ζυγός με Ιχθύες και Ταύρο 
 
Σκορπιός με Κριό και Δίδυμους 
 
Τοξότης με Ταύρο και Καρκίνου 
 
Αιγόκερως με Διδύμους και Λέοντα 
 
Υδροχόος με Καρκίνο και Παρθένο 
 
Ιχθύες με Λέοντα και Ζυγό

Ψυχολογική Αστρολογία

 Πρόκειται για το νέο ρεύμα στο χώρο της Αστρολογίας που αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και αποτέλεσε αντίβαρο στην Παραδοσιακή Αστρολογία που είχε περισσότερο φαταλιστικό χαρακτήρα. Για την Ψυχολογική Αστρολογία το γενέθλιο ωροσκόπιο αποτελεί ένα χάρτη του ασυνειδήτου, ένα προσωπικό ψυχογράφημα του ατόμου και βάζει στο προσκήνιο την ικανότητα του ανθρώπου να επεμβαίνει στη ζωή του με το να αναγνωρίζει, να αντιμετωπίζει και να λύνει τα προσωπικά του προβλήματα.

Ψυχοπομπός

 Ένα από τα προσωνύμια του Ερμή στην μυθολογία καθώς ήταν ο μοναδικός θεός οποίος είχε το ελεύθερο να επισκέπτεται τον Κάτω Κόσμο. Εξαιτίας αυτού του προνομίου του είχε ανατεθεί να συνοδεύει τις ψυχές των νεκρών στο πέρασμα τους στον Κάτω Κόσμο. 

Καθώς ο Ερμής συμβολίζει την εγκεφαλική λειτουργία και τη σκέψη και ο Κάτω Κόσμος είναι συμβολική απεικόνιση του Ασυνειδήτου, η λειτουργία του Ερμή ως ψυχοπομπού συμβολίζει την ικανότητα της ανθρώπινης σκέψης να διερευνά στοιχεία του ασυνειδήτου και να τα φέρνει στο φως της Συνείδησης (Ήλιος).

Ωριαία Αστρολογία

 Πρόκειται για κλάδο της συμβουλευτικής Αστρολογίας. Ο Αστρολόγος σχεδιάζει τον χάρτη για τη ακριβή χρονική στιγμή που ο πελάτης του έθεσε μια συγκεκριμένη ερώτηση και βγάζει συμπεράσματα προκειμένου να τον συμβουλεύσει. Αν ο ωροσκόπος του συγκεκριμένου χάρτη για παράδειγμα είναι στις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου τότε οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για σωστές αποφάσεις, ενώ αν η Σελήνη είναι κενής πορείας τότε η ερώτηση θα πρέπει να επαναληφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία σχετικά με το θέμα που ενδιαφέρει τον πελάτη, οπότε η συμβουλή θα είναι μάλλον άκαιρη ή λανθασμένη.

Ωροσκόπος

 Έτσι ονομάζεται εναλλακτικά το ζώδιο που συναντάμε στην ακμή του 1ου οίκου του γενέθλιου ωροσκοπίου. Έτσι το να λέμε «Έχω ακμή πρώτου οίκου στον Κριό» είναι ισοδύναμο με το να λέμε «Έχω ωροσκόπο Κριό». Κυριολεκτικά πρόκειται για το ζώδιο που ανατέλλει στον ορίζοντα τη στιγμή που γεννιόμαστε. Συμβολικά λοιπόν την πρώτη φορά που αντικρίζουμε τον κόσμο, τον βλέπουμε μέσα από το φίλτρο του ζωδίου αυτού. Η εικόνα αυτή χαράσσεται στη μνήμη μας και γενικότερα πιστεύουμε ότι ο κόσμος που ήρθαμε έχει τα χαρακτηριστικά αυτού του ζωδίου και για αυτό συμπεριφερόμαστε ανάλογα στην υπόλοιπη ζωή μας. Για παράδειγμα για κάποιον με ωροσκόπο Σκορπιό η ζωή είναι επικίνδυνη, ασταθής και γεμάτη κρίσεις, ενώ για κάποιον με ωροσκόπο Τοξότη είναι περιπετειώδης, ενδιαφέρουσα και γεμάτη ευκαιρίες.

Μαζί με τον Ήλιο και την Σελήνη ο ωροσκόπος μας δίνει μια πρώτη εικόνα για την ουσία του ανθρώπου. Ο ωροσκόπος ή πρώτος οίκος (1ος) παρουσιάζει την εξωτερική μας προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά που παρατηρούν οι άλλοι άνθρωποι όταν μας συναντάνε για πρώτη φορά. Δείχνει τη «μάσκα» που φοράμε στις κοινωνικές επαφές μας και που μπορεί να προβάλλει ή να κρύβει την αληθινή φύση μας. Η φυσική μας εμφάνιση επίσης οφείλεται κυρίως στον ωροσκόπο.