Ένα εισαγωγικό άρθρο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την ομαδοποίηση των ζωδίων σε ποιότητες και πως να χρησιμοποιείς τις ποιότητες στην ανάλυση ενός γενέθλιου χάρτη... Πρώτες αστρολογικές αναζητήσεις: Πως προκύπτουν οι ερμηνείες των ζωδίων;
Όταν ξεκίνησε η ενασχόληση μου με την αστρολογία, θεωρούσα πολλές από τις πληροφορίες που μάθαινα ως δεδομένες. Ο Κριός για παράδειγμα είναι μαχητικός και ανταγωνιστικός. Έτσι στο λένε τα βιβλία, το μαθαίνεις, πάει και τελείωσε! Χμ... Όχι ακριβώς! Και σίγουρα όχι για κάποια σαν εμένα, που με Σελήνη στο Σκορπιό έχω ανάγκη να γνωρίζω τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας...
Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη σημαντική αστρολογική αναζήτηση μου: με ποιο τρόπο και με βάση ποιο σύστημα προκύπτουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του κάθε ζωδίου; Ας πάρω πάλι το παράδειγμα του Κριού. Οι πρώτες βασικές πληροφορίες που διάβασα (όπως τις ανέφερα παραπάνω), μεταφράστηκαν στην ακόλουθη κωδικοποίηση: Κριός, ζώδιο παρορμητικό, ζώδιο της φωτιάς. Μήπως σ' αυτές τις περιγραφές κρυβόταν το μυστικό της ερμηνείας; Εν μέρει ναι...
Περνώντας από το επιδερμικό επίπεδο γνώσης, στο ακριβώς επόμενο επίπεδο, που βρισκόταν λίγο πιο βαθιά, έμαθα πως όλα τα ζώδια κατανέμονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες που ονομάζονταν γενικά «ποιότητες» και «στοιχεία». Πάλι είχα πρόβλημα όμως! Αγνοούσα πλήρως με ποια λογική και ποια κριτήρια προέκυπτε η ταξινόμηση. Και το κυριότερο ερώτημα: πως τελικά εκφράζει το κάθε ζώδιο ξεχωριστά, αυτά τα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία ανήκει; Για λόγους που θα αποκαλυφθούν στη συνέχεια του κειμένου, ξεκίνησα από την μελέτη των ποιοτήτων.
Πίσω στην αρχή...
Η μελέτη της αστρολογίας, όταν βρίσκεσαι στα πρώτα σου βήματα, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί όσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο πληθαίνουν οι όροι που μαθαίνεις κι αλλάζουν οι οπτικές σου γωνίες πάνω στα ίδια σύμβολα.
Προκειμένου να ανακαλύψω την προέλευση των κατηγοριών των ζωδίων, υποχρεώθηκα να γυρίσω πίσω στο χρόνο, στη φιλοσοφία των Πυθαγόρειων. Η διαίρεση των 12 ζωδίων σε ποιότητες οφείλεται εν μέρει σ' αυτό το σύστημα σκέψης και ερμηνείας του κόσμου. Σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους οι αριθμοί 1, 2, 3, 4 δεν είναι μόνο ποσοτικές μονάδες, αλλά αρχέτυπα και έχουν τη δύναμη να περιγράφουν τη φύση των πάντων, ακόμα και της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο αστρολογικός χάρτης αντικατοπτρίζει τη δυναμική αυτής της Τετρακτύος (δηλαδή του αθροίσματος των αριθμών που προαναφέρθηκαν) . Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρος ο χάρτης εκφράζεται από τον αριθμό 1, δηλαδή την ολότητα, την πρωταρχική μονάδα. Στη συνέχεια, τα 12 ζώδια διαιρούμενα, δια του 2, μας δίνουν την ομαδοποίηση σε 6 ζεύγη πολικών αντιθέτων ή τα γνωστά σε όλους ζεύγη των θετικών ή αρσενικών και αρνητικών ή θηλυκών ζωδίων, τα οποία βρίσκονται απέναντι στο ζωδιακό και έχουν αλληλένδετο και συμπληρωματικό χαρακτήρα.
Διαιρώντας τα ζώδια δια του 3, προκύπτουν τα τέσσερα στοιχεία (φωτιά, γη , αέρας, νερό). Τέλος, διαιρώντας τα δια του 4, έχουμε τις 3 ποιότητες των ζωδίων τις οποίες και θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.
Τι συμβολίζουν οι ποιότητες;
Έχοντας διαιρέσει τα 12 ζώδια δια του 4, έχουμε πλέον τρεις ομάδες των τεσσάρων ζωδίων, και καθώς τίποτα στο ζωδιακό δεν εξελίσσεται ασύμμετρα, η ίδια ποιότητα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τέσσερα ζώδια. Όμως το ερώτημα είναι, από ποιο ζώδιο να ξεκινήσουμε τη μέτρηση;
Από την στιγμή επινόησης του συστήματος της αστρολογίας υπήρχαν τέσσερις κομβικές χρονικές στιγμές στο ετήσιο ταξίδι του Ήλιου στο ζωδιακό: τα Ηλιοστάσια και τις Ισημερίες. Άλλωστε, σε ένα πρώιμο επίπεδο η αστρολογία δεν περιέγραφε τίποτα περισσότερο από την εξέλιξη των εποχών, τη αιώνια μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την μέρα και τη νύχτα... Μάλιστα οι απόσταση ανάμεσα στις διαδοχικές αυτές χρονικές στιγμές (δηλαδή από Ισημερία σε Ηλιοστάσιο και πάλι σε Ισημερία) είχαν απόσταση 4 ζωδίων στον ζωδιακό κύκλο. Η σύνδεση ήδη αρχίζει να διαφαίνεται...
Την εποχή που επινοήθηκε η Αστρολογία, το ζώδιο του Κριού εμφανιζόταν στον ορίζοντα κατά την Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου), δηλαδή την έναρξη της Άνοιξης. Αντίστοιχα το απέναντι ζώδιο του Ζυγού εμφανιζόταν στην ίδια θέση με τη Φθινοπωρινή Ισημερία (23 Σεπτεμβρίου). Ανάμεσα σ' αυτό το διάστημα πραγματοποιούταν το πρώτο Ηλιοστάσιο της χρονιάς στον Καρκίνο, το Θερινό Ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου), οπότε και έχουμε τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Τέλος, το δεύτερο Ηλιοστάσιο της χρονιάς, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, λάμβανε χώρα όταν ανέτειλε το απέναντι ζώδιο, αυτό του Αιγόκερω οπότε και έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι αυτά τα 4 ζώδια συνδέονται με κομβικά σημεία που δηλώνουν αλλαγή εποχών, με ημερομηνίες που ξεκινά κάτι νέο στη φύση. Όπου το φως μάχεται με το σκοτάδι και κερδίζει τη μάχη και αντίστροφα. Γι' αυτό το λόγο τα ζώδια αυτά έχουν ονομαστεί Πρωτεύοντα (cardinal signs) και σχηματίζουν το λεγόμενο (στα ελληνικά) «Παρορμητικό Σταυρό». Συμβολίζουν δηλαδή την παρόρμηση για δράση, είτε αυτή είναι εξωτερική, είτε εσωτερική.
Τα ζώδια που συναντούμε αμέσως μετά τα πρωτεύοντα (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος), ονομάζονται Σταθερά (fixed signs). Έρχονται για να σταθεροποιήσουν και να παγιώσουν την ενέργεια των προηγούμενων και σχηματίζουν τον «Σταθερό Σταυρό». Τα τελευταία ζώδια (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύες) ονομάζονται Μεταβλητά.
Σχηματίζουν το «Μεταβλητό Σταυρό» και συμβολίζουν το μεταβατικό στάδιο της αφομοίωσης των μαθημάτων από την σύγκρουση Πρωτεύοντος - Σταθερού που προηγούνται και να προετοιμάσουν ταυτόχρονα τις συνθήκες για το επόμενο πρωτεύων ζώδιο και με αυτό τον τρόπο να συνεχιστεί ο κύκλος.
Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα ζώδια κατά ποιότητα.
ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΑ: Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως
ΣΤΑΘΕΡΑ: Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος
ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ: Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύες
Η κατανόηση των ποιοτήτων των ζωδίων είναι πολύ βασική, διότι μας βοηθά να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στις ίδιες συνθήκες. Γιατί κάποιος αρέσκεται στο να δημιουργεί μόνος του συγκρούσεις, ενώ κάποιος άλλος τις αποφεύγει με κάθε κόστος; Γιατί κάποιος παίρνει εύκολα πρωτοβουλίες και ρίσκα ενώ κάποιος άλλος χρειάζεται να πιεστεί για να κάνει κάποιο βήμα ή αλλαγή στη ζωή του;
Οι ποιότητες και η ισορροπία ή η ανισορροπία τους σε ένα χάρτη, μας δείχνει κατά πόσο το άτομο είναι ικανό να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις αλλαγές που θα προκύψουν στην πορεία της ζωής του αλλά και με ποιό τρόπο μπορεί να το επιτύχει αυτό. Μάλιστα στη συνέχεια του άρθρου θα παρατηρήσουμε πόσο σημαντική είναι σε έναν χάρτη η έμφαση σε κάποια συγκεκριμένη ποιότητα και η αντίστοιχη απουσία κάποιας άλλης. Για αρχή όμως ας γνωρίσουμε τι συμβολίζει η κάθε ποιότητα, ποια είναι τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας ζωδίων και ποιες είναι οι αδυναμίες τους αντίστοιχα.
Παρορμητική Ποιότητα (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως) :
Tα ζώδια της παρορμητικής ποιότητας, είναι εκείνα που προβαίνουν εύκολα σε δράση και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Έχουν έμφυτη την τάση να ηγούνται και τολμούν άφοβα να κάνουν το πρώτο βήμα και να ξεκινούν καινούρια πράγματα. Είναι προσανατολισμένα στους στόχους τους και κινητοποιούνται από αυτούς, αλλά το αρνητικό είναι ότι αδυνατούν να περιμένουν την ολοκλήρωση τους (ή βαριούνται, απογοητεύονται εύκολα αν καθυστερεί η ολοκλήρωση) και συνήθως αφήνουν θέματα μισοτελειωμένα.
Τα παρορμητικά, είναι σε μεγάλη επαφή με το «εδώ και το τώρα», και λειτουργούν αυτόβουλα και με δυναμισμό. Δεν περιμένουν σε καμία περίπτωση την παρότρυνση κάποιου άλλου αλλά ούτε συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από αυτό που θέλουν να επιτύχουν. Έχουν ανταγωνιστικό πνεύμα και θα δράσουν χωρίς να υπολογίσουν τους περιορισμούς και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν στο δρόμο τους. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, δε διστάζουν να το διαχειριστούν.
Το ζώδιο του Κριού, όντας το πρώτο του ζωδιακού και με στοιχείο τη φωτιά, όπως είναι προφανές εμπλέκεται με θάρρος και δυναμισμό στη ζωή. Διαθέτει τεράστια ποσά ενέργειας και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να ηγείται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και να καθοδηγεί εκείνος τα πράγματα.
Ο Καρκίνος σαν ζώδιο του νερού, είναι παρορμητικό με έναν τρόπο λιγότερο προφανή τρόπο. Κινητοποιείται και προβαίνει σε δράση προκειμένου να σχετιστεί συναισθηματικά με τους άλλους. Ένας Καρκίνος δε διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες όταν πρόκειται να προστατέψει την ακεραιότητα της οικογένειας του αλλά και όποιους εκείνος θεωρεί οικείους του.
Ο Ζυγός συμβολίζει την παρόρμηση για αρμονία και συνεργασία. Αν και θεωρείται αναποφάσιστο ζώδιο που δυσκολεύεται να πάρει πρωτοβουλίες, είναι εκείνο που βασικός στόχος του είναι η αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διατηρήσει αυτή την αίσθηση της ισορροπίας και δικαιοσύνης που εκείνος θεωρεί απαραίτητη στις σχέσεις του.
Ο Αιγόκερως είναι προσανατολισμένος σε στόχους που έχουν να κάνουν με την κοινωνική καταξίωση και το στάτους. Σαν γήινο και παρορμητικό, θέτει στόχους και σχεδιάζει βήμα- βήμα την επίτευξή τους. Δε διστάζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δράσει όταν έχει σκοπό να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του και να νιώσει αυτόνομος.
Σταθερή Ποιότητα (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος):
Tα σταθερά ζώδια αντιστέκονται σθεναρά στις αλλαγές και προσπαθούν να εδραιώσουν και να παγιώσουν καταστάσεις που έχουν ξεκινήσει τα παρορμητικά ζώδια είτε σε συναισθηματικό είτε σε υλικό επίπεδο. Είναι ζώδια που κρύβουν τεράστια αντοχή και ανθεκτικότητα και γι' αυτό έχουν την ικανότητα να φέρνουν εις πέρας καταστάσεις που τα υπόλοιπα αδυνατούν. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη συνέπεια, υπομονή και επιμονή και ολοκληρώνουν με αποτελεσματικότητα οτιδήποτε αναλαμβάνουν.
Είναι εκείνα τα άτομα, που μπορείς να βασιστείς εύκολα επάνω τους χάρη στην αξιοπιστία τους. Ωστόσο, η αδυναμία προσαρμογής σε καταστάσεις, καθώς και η αδράνεια που πιθανόν να τους διακατέχει ανά διαστήματα, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα, τόσο για εκείνους, όσο και για τους άλλους. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι αν σχηματίσουν μια γνώμη ή πάρουν μια απόφαση για κάποιο θέμα, δύσκολα μπορεί κάποιος να τους επηρεάσει ή να τους πείσει για το αντίθετο.
Ο Ταύρος, σαν σταθερό ζώδιο της Γης, θεωρείται το πιο δυσμετάβλητο και αμετακίνητο. Επιμένει, υπομένει και προχώρα με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Σαν σκοπό του έχει να εξασφαλίσει και να σταθεροποιήσει τις κατακτήσεις του στην υλική σφαίρα της ζωής. Το πείσμα και η ισχυρογνωμοσύνη του είναι βασικά χαρακτηριστικά αυτού του ζωδίου.
Ο Λέων, σαν σταθερό ζώδιο της Φωτιάς χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό και ζωτικότητα τα οποία όμως βγαίνουν προς τα έξω με σταθερό ρυθμό. Διαθέτει μεγάλη ενέργεια, που δεν θα σπαταλήσει αλόγιστα, αλλά όπως εκείνος επιθυμεί. Αντιδρά και αντιστέκεται στις πιέσεις και τις υποδείξεις των άλλων, και πολύ δύσκολα θα δεχτεί συμβουλές από κάποιον.
Ο Σκορπιός, σαν σταθερό Υδάτινο ζώδιο, διαθέτει τεράστια αποθέματα ανθεκτικότητας και επιμονής και τα χρησιμοποιεί με σκοπό να διερευνήσει σε βάθος τις καταστάσεις. Ο Σκορπιός βιώνει τεράστια συναισθηματική ένταση και κυριολεκτικά παθαίνει εμμονές με οτιδήποτε καταπιάνεται. Η συναισθηματική υποκειμενικότητα του συχνά προκαταβάλλει τον τρόπο σκέψης και κρίσης του.
Ο Υδροχόος, σαν σταθερό ζώδιο του αέρα, χαρακτηρίζεται από σταθερές ιδέες και απόψεις που εδράζονται στην λογική σκέψη. Αν και ζώδιο που επιδιώκει τη συνεχή εξέλιξη και αλλαγή σε κοινωνικό επίπεδο και δεν εντάσσεται εύκολα, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη ζωή είναι πάντα ο ίδιος. Δηλαδή με μια λέξη: αντισυμβατικός.
Μεταβλητή Ποιότητα (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύες):
Τα ζώδια της μεταβλητής ποιότητας χαρακτηρίζονται ως ευπροσάρμοστες και ευέλικτες προσωπικότητες. Αποφεύγουν να μπαίνουν σε διαμάχες παρά μόνο όταν πρόκειται για συμφιλίωση. Είναι εκείνα τα ζώδια που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για να συμβιβάσουν τα αντίθετα. Όταν βρίσκουν τον εαυτό τους μπροστά σε μια κρίση, προσπαθούν να την αποφύγουν κι αν αποτύχουν, τότε να βρουν μια λύση που ικανοποιεί όλες τις μεριές εξίσου.
Έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τις συνθήκες και τις καταστάσεις που συναντούν και έχουν την τάση ακόμα και να αφομοιώνονται από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Γι ‘ αυτό το λόγο και χαρακτηρίζονται από ρευστότητα και έλλειψη προσανατολισμού, σε σχέση με τα παρορμητικά και τα σταθερά ζώδια.
Δεν προσδοκούν αλλά ούτε και επιδιώκουν τη μονιμότητα στη ζωή τους αλλά αντιθέτως μπορούν να ζουν και να ανταποκρίνονται με άνεση σε μονίμως μεταβατικές καταστάσεις. Τα μεταβλητά διακατέχονται από περιέργεια και αίσθημα ανησυχίας. Δεν είναι προσανατολισμένα σε στόχους ή σε εξουσίες όπως τα παρορμητικά, ασχολούνται περισσότερο με ιδέες και πεποιθήσεις. Είναι αρκετά ευεπηρέαστα, παρασύρονται εύκολα και πολλές φορές αφήνουν ανοιχτά ενδεχόμενα καθώς αδυνατούν να απορρίπτουν.
Οι Δίδυμοι, μεταβλητό αέρινο ζώδιο, σχετίζονται με την ευελιξία, τόσο σε σωματικό όσο και σε εγκεφαλικό επίπεδο. Είναι τρομερά προσαρμοστικοί και ευμετάβλητοι και το μυαλό τους δεν δέχεται περιορισμούς. Πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες και να πειραματίζονται. Η Παρθένος σαν Γήινο και μεταβλητό ζώδιο, εργάζεται με τα δεδομένα και την ύλη με σκοπό την τελειοποίηση τους. Σε όλες τις καταστάσεις αναζητά το βέλτιστο και θα δουλέψει σκληρά μέχρι να το επιτύχει.
Ο Τοξότης, μεταβλητό ζώδιο της Φωτιάς, είναι το πιο ανήσυχο και επεκτατικό ζώδιο καθώς δε γνωρίζει όρια και σύνορα. Βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της αλήθειας και έχει τεράστια ανάγκη να μετακινείται και να διευρύνει τους ορίζοντες του. Οι Ιχθύες, μεταβλητό ζώδιο του Νερού, είναι ένα υπερβολικά ευεπηρέαστο ζώδιο που μπορεί κυριολεκτικά να αφομοιωθεί από το περιβάλλον του. Έχει την ικανότητα να μπαίνει στη θέση του άλλου και να συμπάσχει απόλυτα μαζί του.
Που μας χρησιμεύουν; Ανάλυση Γενέθλιου Χάρτη με τις Ποιότητες.
Έχοντας πλέον χωρίσει τα ζώδια στις Ποιότητες τους και έχοντας ένα συγκεκριμένο σετ χαρακτηριστικών σε κάθε ποιότητα, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ανάλυση χάρτη μόνο βάση αυτών.
Κοίταξε έναν γενέθλιο χάρτη (το δικό σου ή των γνωστών σου), βρες σε ποια ζώδια βρίσκονται οι πλανήτες σου μέχρι και τον Κρόνο και σημείωσε τα (δεν μετράς τους δεσμούς της Σελήνης ή άλλα σημεία). Αφού τους καταγράψεις μέτρησε πόσοι από τους πλανήτες αυτούς βρίσκονται σε παρορμητικά, πόσοι σε μεταβλητά και πόσοι σε σταθερά ζώδια. Θα παρατηρήσεις πως είτε θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις τρεις ποιότητες, ή θα υπερισχύουν μια ή δύο και αντίστοιχα θα απουσιάζουν κάποιες. Αυτή η πληροφορία αυτομάτως μας δίνει μια καλή προσέγγιση για τον τρόπο διαχείρισης καταστάσεων και της γενικότερης συμπεριφοράς του ατόμου.
Για να διευκολυνθείς στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων σου, σου δίνουμε τους ακόλουθους πίνακες που χωρίζουν κάθε ποιότητα σε τρεις υποκατηγορίες: Ανεπτυγμένη, υπέρ - αναπτυγμένη και ελλειμματική. Ο κανόνας είναι απλούστατος.
- Όταν έχουμε 2 ή 3 πλανήτες σε μία ποιότητα, συνήθως λέμε ότι η συγκεκριμένη ποιότητα είναι αναπτυγμένη.
- Όταν έχουμε περισσότερους από 3 πλανήτες σε μία ποιότητα, τότε αυτή η ποιότητα είναι υπέρ - αναπτυγμένη.
- Όταν έχουμε 1 ή κανένα πλανήτη σε μία ποιότητα, τότε αυτή η ποιότητα χαρακτηρίζεται έως ελλειμματική.
Ας δούμε και ένα παράδειγμα για να καταλάβεις πως χρησιμοποιούνται οι πίνακες. Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα γενέθλιο χάρτη με τις παρακάτω πλανητικές θέσεις:
Ήλιος στο Σκορπιό (σταθερό)
Σελήνη στον Ταύρο (σταθερό)
Ερμή στο Σκορπιό (σταθερό)
Αφροδίτη στον Τοξότη (μεταβλητό)
Άρης στον Υδροχόο (σταθερό)
Δία στον Κριό (παρορμητικό)
Κρόνο στον Τοξότη (μεταβλητό)
Άρα έχουμε αθροίζοντας:
4 πλανήτες Σταθερής Ποιότητας (Ήλιος, Σελήνη, Ερμής, Άρης)
2 πλανήτες Μεταβλητής Ποιότητας (Αφροδίτη, Κρόνος)
1 πλανήτη Παρορμητικής Ποιότητας (Δίας)
Συνεπώς μπορούμε να υποστηρίξουμε πως έχει υπέρ - αναπτυγμένη την σταθερή ποιότητα, αναπτυγμένη απλώς την μεταβλητή και απουσιάζει η παρορμητική ποιότητα στο χάρτη του.
Έτσι λοιπόν ο βασικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου ατόμου, βάση των ποιοτήτων στο χάρτη του θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: Λόγω της έμφασης του σταθερού στοιχείου θα επιμένει στους στόχους του και θα προσπαθεί να συντηρεί καταστάσεις στη ζωή του. Επίσης, δεν θα κινητοποιείται εύκολα σε καινούργια δράση, και θα έχει αμφιβολίες συχνά πριν ξεκινήσει να κυνηγά έναν νέο στόχο αν αυτός τον καλύπτει ή όχι (λόγω της έλλειψης παρορμητικής ποιότητας).
Αντιθέτως, αφού έχει αναπτυγμένη τη μεταβλητή ποιότητα, θα μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες που προκύπτουν αλλά και σε κοινούς στόχους που θέτει με άλλους ανθρώπους, αρκεί να έχει ξεκαθαρίσει πως τον καλύπτουν σε προσωπικό επίπεδο. Φυσικά θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε κι άλλο αυτή την περιγραφή, όμως έχει γίνει κατανοητό μέσα από το παράδειγμα πως ακριβώς μπορούμε να λειτουργήσουμε.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ
ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ
ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΗ
Ικανότητα να ξεκινάνε πράγματα
Συνεχώς ξεκινάνε πράγματα χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωσή τους
Υστερούν σε πρωτοβουλία, έχουν ανάγκη τους άλλους να τους πιέζουν
Προσανατολισμένοι σε στόχους
Αδυναμία να συνεργαστούν γιατί θα πρέπει να μεταβάλλουν το στόχο τους
Προσκολλούνται στη ρουτίνα (σταθερά) ή αποφεύγουν τις συγκρούσεις (μεταβλητά)
Καλοί στη διαχείριση κρίσεων
Δημιουργούν κρίσεις και ανακατεύονται σε προβλήματα άλλων
Αποφεύγουν τις κρίσεις με κάθε κόστος
Σε επαφή με το παρόν
Τους νοιάζει μόνο το παρόν
Αποφεύγουν την πραγματικότητα
ΣΤΑΘΕΡΗ
Αποφασιστικότητα και επιμονή
Πεισματάρηδες, ισχυρογνώμονες, αδυναμία προσαρμογής
Έλλειψη αντοχής και υπομονής
Αυτόβουλοι
Υπερβολικά αυθαίρετοι
Έλλειψη θέλησης
Αξιόπιστοι και πιστοί
Άκαμπτοι, αδυσώπητοι
Ασταθείς, αναποφάσιστοι
Υπομένουν, αντιστέκονται στην αλλαγή
Αδρανείς, προσκόλληση στη ρουτίνα
Δε μένουν πουθενά για καιρό, δεν έχουν σταθερές
Τεράστια αποθέματα ενέργειας.. όταν πάρουν μπρος
Συντηρούν την ενέργεια, την καταπιέζουν
Όσα παίρνει ο άνεμος (όταν υπάρχει έμφαση στα μεταβλητά)
ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ
Προσαρμοστικότητα, ευλυγισία
Υπερβολικά προσαρμοστικοί και εύπλαστοι
Αδυναμία να συμβιβαστούν ή να προσαρμοστούν
Ικανότητα να συνυπάρχουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες
Παρασύρονται εύκολα
Ανοιχτοί στους προσανατολισμούς
Αδυνατούν να απορρίψουν
Ικανότητα να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους
Ρυθμίζονται λανθασμένα, φεύγουν ενώ πρέπει να επιμείνουν
Αδυναμία να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους
Περιέργεια, αναζήτηση, αφήνουν ανοιχτά ενδεχόμενα
Χωρίς προσωπικούς στόχους, χωρίς προορισμό, διασκορπισμένοι
Σε αμηχανία αν μεταβληθούν οι στόχοι, στενόμυαλοι.
Οι ποιότητες σαν αφετηρία της ανάλυσης ενός χάρτη (Συμπεράσματα)
Διαπιστώνουμε ότι οι Ποιότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν θέλουμε να μελετήσουμε συμπεριφορές και τρόπους αντίδρασης. Η συνισταμένη των ποιοτήτων μας βοηθά να κατανοήσουμε τη συνολική ποιότητα της συμπεριφοράς ενός ατόμου μέσα από το χάρτη του και κατά συνέπεια, είναι ένας δείκτης του τι θα πρέπει να βελτιώσουμε, που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και τι χρειάζεται προσπάθεια ώστε να καλλιεργηθεί. Οι Ποιότητες μας δίνουν έναν βασικό προσανατολισμό ως προς το πως κάποιος διαχειρίζεται τα προβλήματα του, εάν κινητοποιείται ή συμβιβάζεται με τις καταστάσεις που συναντά.
Σε ένα μελλοντικό άρθρο θα αναλύσουμε τους διάφορους συνδυασμούς ποιοτήτων (πχ Παρορμητικό - Μεταβλητό, Μεταβλητό - Σταθερό) που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα Γενέθλιο Χάρτη και πως αυτοί επηρεάζουν τη προσωπικότητα. Ως τότε όμως δοκίμασε κι εσύ να δουλέψεις μ' αυτό τον τρόπο και θα αποκτήσεις, όπως κι εγώ στα πρώτα μου βήματα, πολύτιμες πληροφορίες για το πως ερμηνεύεται ένας χάρτης με βάση την κατανομή των πλανητών στις ποιότητες.