Aυτό το αριστούργημα του Bernini (1598-1680) ονομάζεται Ο Βιασμός της Περσεφόνης. Η λέξη βιασμός είναι μια δυνατή λέξη- για τον Μπερνίνι σημαίνει εδώ «απαγωγή». Αυτό που βλέπουμε είναι ο Πλούτωνας, ο Άδης, ο τρομερός θεός του κάτω κόσμου να απαγάγει την Περσεφόνη. Υπάρχει ένταση, πάλη, τρόμος. Η Περσεφόνη στρέφει το σώμα της για να ελευθερωθεί, αντιστέκεται, καλεί σε βοήθεια, μπορείς να ακούσεις την αγωνία της, να δεις τα δάκρυά της.
Στην μυθολογία ο Πλούτωνας φοράει μια περικεφαλαία που τον κάνει αόρατο όταν αφήνει τον κάτω κόσμο. Είναι δηλαδή μια δύναμη που λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια της συνείδησης- από το υπόγειο κομμάτι της ψυχής μας που έλκει καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν στην κατάρρευση, ώστε να ξανασυνδέσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας με καινούργιο τρόπο. Συναντάμε τον θεό του κάτω κόσμου στις σχέσεις όταν τα συναισθηματικά μας κόμπλεξ έρχονται στην επιφάνεια για να φωτιστούν.
Ο Πλούτωνας φέρνει καινούργιες σχέσεις, ή δημιουργεί εντάσεις στις υπάρχουσες. Ο βιασμός της Περσεφόνης μιλάει ουσιαστικά για μια τελετή μύησης: ο έφηβος (αγόρι, ή κορίτσι) πρέπει να αφήσει πίσω του την οικογενειακή μήτρα για να γίνει κύριος του εαυτού του. Δεν έχει σημασία η ηλικία μας, ο μύθος δείχνει τι συμβαίνει όταν μπαίνουμε σε μια παθιασμένη σχέση που θα μας αλλάξει μέχρι μυελού οστέων. Σαν την Περσεφόνη κατεβαίνουμε στον κάτω κόσμο για να συναντήσουμε κομμάτια του εαυτού μας που μας τρομάζουν. Η πλουτώνια σχέση αναμοχλεύει τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού που παραμένει ζωντανός στο ασυνείδητό μας- ένα κόσμο πάθους, οργής, ζήλειας, φθόνου, πόθου και απληστίας.
Στο τέλος η Περσεφόνη γίνεται μέρος δύο κόσμων. Πάνω στη γη και στην επιφάνεια της ζωής είναι χαριτωμένη, ανάλαφρη, αθώα. Αλλά έχει συνείδηση και του κάτω κόσμου- των σκοτεινών αισθημάτων που βρίσκονται στον κάτω κόσμο της ψυχής μας. Σαν την Περσεφόνη η αίσθηση της εαυτού μας βιάζεται από τον Πλούτωνα για να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και τι υπάρχει εκεί κάτω. Σαν την Περσεφόνη ξαναγεννιόμαστε μέσα από τον πόνο.
Λοιπόν, ποιος είναι ο δικός σου Πλούτωνας;
*ο πλούτωνας στον Αιγόκερω επιστρέφει σε ευθεία πορεία (18/9, στις 08:06", επηρεάζοντας κυρίως το μέσον του πρώτου δεκαημέρου των Αιγόκερων, Κριών, Καρκίνων, Ζυγών, ή ωροσκόπους, ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια, γύρω στις 6 μοίρες)