3. Μεταβλητή Ποιότητα
Η μεταβλητή ποιότητα (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθείς) όταν δεν εκφράζεται λόγω έλλειψης και σε μια υπερβολικά τραβηγμένη εκδοχή δημιουργεί νευρική κατάρρευση. Είναι σαν όλα αυτά τα μέρη που έχουν καταπιεστεί, ή δεν εκφράζονται, να έρχονται στην επιφάνεια ξαφνικά την ίδια στιγμή, ζητώντας το κομμάτι τους στη συνείδηση, ή ένα κομμάτι που έχει να εκφραστεί πολύ καιρό εκρήγνυται σαν ξεχωριστή προσωπικότητα. Ίσως το αίσθημα τότε να είναι μια αίσθηση χάους, αγχωτικής έλλειψης οργάνωσης, μια αίσθηση ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις επειδή δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι του Τζίμι Κάρτερ, του οποίου η κυρίαρχη ποιότητα είναι η παρορμητική που μας δίνει μια προσωπικότητα με ευθύτητα, δραστήρια και προγραμματισμένη. Έχει όμως μόνο τον Ερμή σε μεταβλητή ποιότητα και τη στιγμή της κρίσης γίνεται αναποφάσιστος – όπως στην περίπτωση της κρίσιμης επιχείρησης με τους Ιρανούς ομήρους* που χρωμάτισε αρνητικά όλη την προεδρική του θητεία. Γιατί; Γιατί η μεταβλητή ποιότητα βλέπει τόσες πολλές πλευρές κι έχεις τόσες οπτικές και απόψεις, που στο τέλος παραλύει με όλες τις πιθανότητες, αποφεύγοντας να πάρει αποφάσεις.
*(Από τη Wikipedia): Με τον όρο κρίση των ομήρων γίνεται αναφορά στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ όταν 52[1] Αμερικανοί κρατήθηκαν όμηροι στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη από μια ομάδα ισλαμιστών φοιτητών. Η κρίση διήρκεσε από τις 4 Νοεμβρίου 1979 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 1981. Αφού απέτυχαν διπλωματικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, επιβλήθηκαν οικονομικές πιέσεις στο Ιράν, όπως εμπάργκο σε ιρανικά προϊόντα και δέσμευση ιρανικών καταθέσεων σε αμερικανικές τράπεζες. Ακολούθησαν απειλές στρατιωτικής επέμβασης και μια αποτυχημένη μυστική επιχείρηση διάσωσης των ομήρων, γνωστή με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Νύχι του Αετού» (αγγλ. Operation Eagle Claw), η οποία κατέληξε στο θάνατο οκτώ αμερικανών στρατιωτών και ενός ιρανού πολίτη. Η κρίση έληξε με τη διακήρυξη του Αλγερίου που υπογράφτηκε στις 19 Ιανουαρίου 1981 και η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναμειγνύονταν στρατιωτικά ή πολιτικά στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν. Η κατάληξη της κρίσης χαρακτηρίστηκε ως ήττα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υποψηφιότητα του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ.
Σημείωση: Μετράμε τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες στο γενέθλιο χάρτη μας –από Ήλιο μέχρι και Κρόνο– για να υπολογίσουμε σε ποια ποιότητα υπάρχει έλλειψη.